Annons

Sänkt moms skapade fler jobb

Sänkningen av restaurangmomsen har skapat fler jobb. Frågan är varför Socialdemokraterna vill riva upp reformen och därmed äventyra viktiga jobb för unga männi-skor, skriver Henrik von Sydow och Annette Carlson.
Debatt • Publicerad 10 september 2012
Foto: 

Aktuella siffror från Arbetsförmedlingen visar att jobben inom restaurangbranschen nu ökar i omfattning. Under första halvåret har antalet nyanmälda platser ökat med drygt 16 procent nationellt. Indikationerna är tydliga. Momssänkningen från 25 till 12 procent som kom på plats vid årsskiftet ger effekt. Den ger jobb. Och varje nytt jobb innebär ett steg närmare full sysselsättning. Frågan är varför Socialdemokraterna vill riva upp reformen och därmed äventyra viktiga jobb för unga människor?

Moderaterna är till skillnad från Socialdemokraterna tydliga i jobbfrågan. Vi sätter jobben främst. Målet är full sysselsättning och varje steg dit är betydelsefullt. Detta gäller oavsett om det är stora företag eller mindre krogar eller kaféer som anställer. Alla jobb är viktiga. Alla jobb behövs.

Annons

Inte minst för de ungdomar som nu står redo att ta sitt första steg in på arbetsmarknaden är restaurangbranschen en viktig inkörsport. Många unga får där sitt förs-ta arbete och en chans till egen försörjning. I samma stund läggs även en viktig grund för framtida jobbsökande genom arbetslivserfarenhet och referenser.

Samtidigt som tydliga indikationer visar att jobben blivit fler, ser vi att momssänkningen även haft en konsumentvänlig prispåverkan på marknaden.

Konjunkturinstitutet har visat att priserna på restaurangtjänster blivit tre procent lägre till följd av den sänkta restaurangmomsen under årets tre första månader. Lägre priser öppnar för att fler får råd gå på restaurang. Och en ökad omsättning medför rimligen ett ökat behov av nyanställning.

Varje ung person som får chansen att ta sina första steg in på arbetsmarknaden är ett värdefullt steg mot ett bättre Sverige. Det är med detta som utgångspunkt svårt att förstå Socialdemokraternas motstånd mot sänkt restaurangmoms som nu ger fler unga jobb i hela Sverige. Vi behöver fler jobb – inte en diskussion om fel jobb.

Vi moderater är glada för varje nytt jobb som kommer hos varje restaurang. Varje nyanställning är ett steg mot full sysselsättning. Att den sänkta restaurangmomsen nu ger ett tydligt avtryck i vardagen är därför glädjande.

Henrik von Sydow (M )

ordförande i skatteutskottet

Annette Carlson (M)

kommunalråd Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons