Annons

Sänk rösträttsåldern!

Den norska regeringen föreslår nu att rösträttsåldern på prov sänks till 16 år i en del utvalda kommuner till det norska kommunalvalet 2011.
Debatt • Publicerad 28 juli 2008

Något som fått de danska socialdemokraterna att föreslå en sänkning av rösträttsåldern på prov även i Danmark. Vilket innebär att 16-års rösträttsålder snart kommer finnas på åtminstone någon nivå - permanent eller på prov - i tre europeiska länder: Österrike, Tyskland och Norge. I Danmark driver nu också ett av landets två stora partier frågan och förra året började Storbritanniens premiärminister Gordon Brown fundera högt kring om inte rösträttsåldern borde sänkas till 16 år.

Ungdomar är intresserade av och engagerade i politik och samhällsfrågor, samtidigt är det svårt att locka ungdomar till valurnorna. Detta är ett problem och sänkt rösträttsålder är ett av flera sätt att råda bot på detta. Det är i gymnasieåldern många lägger grunden till sitt politiska engagemang, samtidigt är dessa utestängda från det partipolitiska livet. Genom en rösträtts- och valbarhetsålder på 18 år är snittåldern på en förstagångsväljare 20 år och en del är närmare 22 år gamla första gången de får rösta. Detta är inget bra sätt att uppmuntra ungas engagemang.

Annons

I Sverige finns frågan om sänkt rösträttsålder knappt ens med på den politiska dagordningen. Miljöpartiet är det enda politiska parti som driver frågan. Sverige tycks vara på väg att hamna på efterkälken, vilket inte är särskilt hedrande för ett land som gärna slår sig på bröstet för en väl fungerande demokrati med högt valdeltagande.

Undertecknad motionerade till Borås kommunfullmäktige förra året om att Borås skulle ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun med sänkt rösträttsålder i kommunalvalet 2010. Ifall fullmäktige biföll min motion skulle Borås bli historisk som den första kommun i Sverige där vi tog sänkning för sänkt rösträttsålder!

Johan Hellström (mp)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons