Annons

Samma skattesänkning för sjuksköterskor och riksdagsmän

Lars-Åke Tingvall påstår i BT att riksdagsledamöter skulle få dubbelt så stora skattesänkningar som vanliga löntagare.
Debatt • Publicerad 29 januari 2008

Detta är fullständigt fel! Jobbskatteavdraget gäller bara på lönedelar upp till ca 25.000 kronor per månad. Det innebär att skattesänkningen per månad blir lika stor för en sjuksköterska, metallarbetare och riksdagsledamot.

Fortfarande gäller att alla betalar en extra statlig skatt på 20 % på den del av månadslönen som överstiger ca 27.000 kronor. För oss riksdagsledamöter och andra med ännu högre inkomster tillkommer dessutom en extra värnskatt på 5 %. Regeringen har inga förslag på att ändra detta. Alla skattesänkningar på löneinkomster har fördelats så att den med hög inkomst inte får mer än de med normala inkomster. Det betyder att inkomstförstärkningen i förhållande till lönen blir betydligt större för dem med låga inkomster än för dem med högre lön.

Annons

Genom regeringens skattesänkningar som betyder mest för dem som tjänar lite blir det tydligare att Sverige har en skatt efter bärkraft. Svenska låginkomsttagare har tidigare varit kraftigt överbeskattade. Som riksdagsledamot betalar jag även i fortsättningen mer i skatt på arvodet varje månad än vad många tjänar före skatt samma månad, och så är det också för alla andra med höga inkomster. Detta är något som kommer att gälla även i fortsättningen.

Jan Ericson

riksdagsledamot (m)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons