Annons

Samförstånd istället för tvång

I BT den 9/3 skriver Jens Holm (V) att vi moderater motarbetar en hållbar klimatpolitik genom att vilja behålla det kommunala självstyret. Föga förvånande verkar Holm anse att det är okej, till och med bra, att fatta beslut över huvudet på människor som berörs.
Debatt • Publicerad 17 mars 2011

SLUTREPLIK. Det tycker inte vi. Etablering av nya vindkraftverk är i högsta grad en kommunal fråga. Vi förstår inte varför Holm anser demokratiskt valda kommunpolitiker är mindre vetande. Rimligen bör väl kommunpolitikerna vara de som vet bäst vad som passar i deras kommun och de som verkligen vill värna om utvecklingen och framtiden för sin kommun.

Moderaterna och alliansen vill också bygga ut vindkraften. Alliansens breda energiöverenskommelse bygger på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebar energi, där vindkraften är viktig för att vi ska nå våra högt ställda klimatmål.

Annons

Däremot är tvång och överstatlighet för att nå våra mål är helt fel väg att gå. Istället tror vi på ökad dialog och informationsutbyte mellan politiker, branschen och lokalbefolkningen. Det är viktigt att de människor som kommer att bo nära en tilltänkt vindkraftspark har en chans att göra sin röst hörd. Att uppföra ett vindkraftverk kräver lokal acceptans. I det avseendet fungerar det kommunala vetot precis som det ska.

Varför inte vinna över vindkraftsskeptiker med argument om energislagets fördelar istället?

Redan nu märks det att acceptansen för vindkraft ökar i Sverige. Branschorganisationen Svensk vindenergis prognos för utbyggnaden av vindkraft under 2011 pekar på att det återigen blir ett rekordår för vindkraften. Dessutom är vi nästan bäst i Europa på att producera el utan utsläpp. Vi har idag EU:s högsta andel förnybar energi och fram till 2020 kommer utbyggnadstakten av förnyelsebar elproduktion att öka kraftigt, bland annat i form av 2 000 nya vindkraftverk.

Så nej, Jens Holm, vi moderater motarbetar inte klimat-smart politik. Vi kräver samförstånd kring den, istället för att kapa medborgarnas rätt till en åsikt.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

näringsutskottet och ansvarig för energifrågor

Christer Akej (M)

miljö- och jordbruksutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons