Annons

Sakfel om posk

Kurt Carlbom begärde att få svar på de sakfel han hade i sin artikel ”Har vår svenska kyrka någon framtid” i BT 2 december. Vi vill besvara tre felaktiga påståenden och lämnar övrigt därhän.
Debatt • Publicerad 19 januari 2008

* Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, posk, i Borås ingår inte i någon partipolitisk allians. Den enda allians, oss veterligt, som existerat inom Svenska kyrkan i Borås är den de partipolitiska grupperna moderater och socialdemokrater presenterade efter kyrkovalet 2001 då de ingick ett valtekniskt samarbete för att lägga beslag på alla ordförande- och vice ordförandeposterna och därmed utestänga posk.

Efter valet 2005, där posk fick flest röster, röstade m och s gemensamt i kyrkofullmäktige återigen bort posk där det var möjligt. De enda som följde valresultatet var Brämhults och Caroli kyrkoråd. I Gustav Adolfs kyrkoråd, där posk hade flest mandat, gick m och s samman och uteslöt posk från presidiet.

Annons

* I det program posk gått till val på de senaste mandatperioderna finns utökning av kyrkans förskolor och fritidshem samt återinförande av kyrkans familjerådgivning. Inlämning av motioner tycks alltid komma vid ”fel” tidpunkt. Utökning av kyrkans förskolor ryms inom den budget och de kommunala bidrag de erhåller. Att satsa på barnen är inte en kostnad utan en investering för Svenska kyrkan i framtiden.

Då inrättandet av tjänst som familjeterapeut skulle innebära utökade kostnader har posk tagit sitt ansvar och tagit tillbaka sitt yrkande ( fullmäktige 8 nov 2007) och lagt ner ärendet tills vidare.

* Lars Lyborg tillhör nomineringsgruppen posk. Kd finns inte som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan i Borås. I kyrkofullmäktige, kyrkoråd och nämnder avhandlar vi fakta i kyrkliga angelägenheter. Ovidkommande rykten bör förpassas dit där de hör hemma – till papperskorgen.

För övrigt ska vi vara tacksamma att inte massmedia närvarade vid kyrkofullmäktige 8 november.

Lars Lyborg

vice ordförande i kyrkonämnden

Andreas Paulsson

vice ordförande i Caroli kyrkoråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons