Annons

Så kan du förändra världen

Förändra världen. Idag är det Världsmiljödagen, och avverkningen av världens skogar står i fokus. Man behöver inte sitta passiv, utan kan på många sätt bidra till att bevara världens skogar. Skribenterna från Miljöpartiet har flera konkreta förslag.
Debatt • Publicerad 5 juni 2014
Mada gammelskog vid Dalsjöfors är med sina barrträd, bland annat granar som är över 35 meter höga, en av allt färre svenska gammelskogar. Alla sådana tycker skribenterna bör skyddas bättre.foto Lars-Åke green/arkiv
Mada gammelskog vid Dalsjöfors är med sina barrträd, bland annat granar som är över 35 meter höga, en av allt färre svenska gammelskogar. Alla sådana tycker skribenterna bör skyddas bättre.foto Lars-Åke green/arkivFoto: Lars-Åke Green

Idag skövlas fortfarande skogar i rasande takt. Av växthusgaserna som släpps ut räknar forskningen med att upp till en femtedel kommer från avskogningen. Dessutom utarmas hela ekosystem och mängder av arter försvinner.

Regnskogsträd mals i första hand ner till massa för att tillverkas till emballage, inte till att användas som timmer. Samtidigt finns en rovdrift efter unika trädslag som till exempel ebenholts. Trots att många länder skrivit under överenskommelser om att skydda skogen så följs inte alltid dessa. Det behöver inte bero på att inte viljan finns utan att regeringar har svårt att stoppa exploatörerna.

Annons

Det kan vara svårt att få en bonde att välja att inte fälla sin skog. Hur ska han och hans familj överleva? Det är klart att det är lockande att gå med på hamburgerindustrins löften att de ska köpa nötköttet han kan producera. Därför avskogas stora områden också för köttindustrin i tropiska och subtropiska områden, trots att man vet att det inte är hållbart. Efter bara några år har marken nämligen eroderat sönder.

Palmoljeindustrierna, i framförallt Malaysia och Indonesien, skövlar regnskog för att plantera oljepalmer. Palmoljan används som produkt i livsmedel eller drivmedel till fordon. Idag odlas sockerrör som aldrig förr. De används till etanol som drivmedel för bilar utöver socker till livsmedel. Kaffe- och kakaoplantager är många gånger anlagda på avskogade områden.

Tobaksindustrin flyttar mer och mer sin produktion till låglöneländer vilket gör att extremt stora arealer skog exploateras, dels för tobaksplantagen men också för att få torkved då tobaken ska torkas. Mangroveskogarna, vilka skyddar havsstränder från stormar och översvämningar, skövlas för att kunna fiska jätteräkor.

Men även i Sverige är vi dåliga på att bevara skyddsvärd skog. Idag kan bara cirka fyra procent av den svenska skogen betraktas som gammelskog. De politiska ambitionerna i vårt land är långt ifrån tillräckliga för att bevara dessa skogar. Vi i Miljöpartiet kommer att göra vårt för att försöka rädda dessa skogar om vi kommer i regeringsställning till hösten.

Som tur är så kan du redan nu bidra till att rädda skogen. Här är några förslag:

* Du kan vara en medveten konsument som påverkar genom din köpkraft. Du kan låta bli att äta chips som är friterad i palmolja eller andra margarinprodukter gjorda på palmolja. Du kan låta bli att köpa produkter från företag som exploaterar tropisk och subtropisk skog eller företag som är kända för att på annat sätt bidra till avskogningen. Du kan åtminstone välja ett ekologiskt kaffe för då är risken mindre att det producerats på avskogade områden. Och givetvis kan du låta bli att konsumera tobak. Du behöver heller inte äta tigerräkor.

* Du kan skriva på diverse petitioner för att rädda skogar, såsom Greenpeace uppmaning att rädda Indonesiens sista regnskog, där tigrar vistas. (www.greenpeace.org/sweden/se/skog/indonesiens-regnskog/radda-tigrarnas-hem).

* Du kan köpa regnskogsträd eller regnskog via flera olika föreningar, som till exempel Världsnaturfonden WWF (wwf.se) och Barnens regnskog (barnensregnskog.se). Eller så kan du stödja återplanteringsprojekt som Viskogens projekt i Afrika (viskogen.se).

* Du kan adoptera en orangutang vilket samtidigt hjälper till att rädda skogen på Borneo genom www.savetheorangutan.se

* Du kan göra ”ett klick för skogen” i Sverige på Naturarvets hemsida (naturarvet.se). Varje klick gör att företagssponsorer utmanas att bidra med pengar. Alternativt kan du själv köpa gammelskog genom att bli skogsfadder genom Naturarvet.

Annons

Det är bråttom, men det gör skillnad vad du gör. Du kan förändra världen.

Miljöpartister i Sjuhärad

Louise Bertilsson

Per Flensburg

Jessica Pettersson

Veronica Trépagny

Thomas Larsson

Erik Alvius

Tony Larsson

Lo Göthberg Larsson

Annons

Marianne Josefsson

John Wright

Niklas Andelius

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons