Annons

Rouhanis grymma regim

Rättvisa avrättningar? Idag är det ett år sedan Hassan Rouhani tillsattes som president i Iran. Hans slogan var ”rättvisa” men för det iranska folket har det inte blivit någon skillnad. Förtrycket fortsätter och antalet avrättningar bara ökar, skriver Reza Shafiee.
Debatt • Publicerad 14 juni 2014
Foto: 

Jen Psaki – talesperson för den amerikanska utrikesdepartementet – uttalar efter ett år med president Hassan Rouhani att man är väldigt bekymrade över det stigande antalet avrättningar som sker i Iran.

I åtanke har Psaki avrättningen den 1 juni av en politisk fånge vid namn Gholamreza Khosravi, vars enda brott var att ge ekonomiskt stöd till oppositionen Folkets Mojahedin.

Annons

Ända sedan Rouhani blev president har över 700 invånare avrättats, vilket är ett nytt rekord under det senaste decenniet i landet.

Ahmed Shaheed, FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, har flera gånger kritiserat Rouhanis regim.

Kritiken har fått Irans högsta ansvarige för mänskliga rättigheter, Mohammad Javad Larijani, att kalla Shaheed för västvärldens marionett, och konstatera att ”Iran är den lysande stjärnan i civilrätt och diplomati i Mellanöstern, och dessutom regionens största demokrati.”

Under april månad attackerade och misshandlade regimens säkerhetsstyrkor politiska fångar i Evinfängelset. Rouhanis tystnad bekräftade ännu en gång hans delaktighet i förtrycket av det iranska folket.

Iran är idag det land som har flest avrättningar i förhållande till sin folkmängd. Det är det land i Mellanöstern där flest journalister sitter fängslade och är ett av de tio länder i världen som utövar hårdast förtryck mot kristna.

Den iranska regimen är en av de största importörerna av censurverktyg för internet i världen. Kvinnors frihet är så begränsad att över 3,6 miljoner fall av ”dålig användning av slöja” har tillkännagivits sedan den 24 maj 2014.

Den 12 mars kritiserade FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon de brott mot mänskliga rättigheter som äger rum i landet. Det följdes av verbala attacker från regimens tjänstemän.

För att kunna bekämpa de internationella sanktionerna används icke-standardiserad bensin där även luftföroreningarna ökar årligen. Det har konstaterats att över 2700 personer dör varje år av luftföroreningarna i huvudstaden Teheran.

Den mest makabra händelsen ägde rum för någon vecka sedan då ett gäng ungdomar arresterades för att ha imiterat den amerikanska rapparen Pharrels Williams musikvideo ”Happy” – där deras enda brott var glädje och dans.

Att det sker brott mot allmänheten i Iran under Rouhanis styre råder det ingen tvekan om. Just eftersom Rouhani inte skiljer sig från de andra har han valts för att utföra den högsta ledaren Ali Khameneis önskan om att väst skall minska de internationella sanktionerna för att sedan kunna exportera terrorism runtom i landet och utöver Mellanöstern.

Annons

För ett tag sedan dödades en av det iranska revolutionära gardets befälhavare i Syrien för att sedan begravas i Iran.

Förra veckan träffades ledaren för det största oppositionspartiet i Syrien Ahmad Jarba och den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi där det konstaterades att det syriska folket inte bara var offer för Assads regim utan även för den iranska regimen.

Avrättningen av Gholamreza Khosravi var därför ingen slump då den skedde som en reaktion av oppositionernas solidaritet med varandra.

Tiotusentals iranier som nu bor i Svierge har flytt och fördrivits ut ur Iran på grund av förföljelserna och förtrycket som har existerat i över tre decennier. Många svensk-iranier är fortfarande oroliga över sina familjemedlemmar och släktingar som bor kvar i Iran.

Man begär av de svenska myndigheterna och i synnerhet utrikesdepartementet att respektera alla internationella normer och att agera för det iranska folket genom att markera sitt stöd för mänskliga rättigheter och inte för regimen som styr landet.

Reza Shafiee

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons