Annons

Rösta för jobben

Med bara några dagar kvar till valet står Sverige inför ett tydligt vägval.
Debatt • Publicerad 12 september 2014

Utgångspunkten för alliansens politik är jobben. Varje beslut vi fattar vägs av mot frågan: bidrar detta till att lägga grunden för fler jobb? Socialdemokraterna väljer istället att gå till val utan ett samlat regeringsalternativ och där platser och åtgärdsprogram ska ersätta de jobb deras egen politik hotar.

När fler har ett arbete att gå till på morgonen skapas inte bara självkänsla, självständighet och sammanhållning utan för varje extra arbetad timme skapas resurser som vi tillsammans kan investera i mer kunskap i skolan, bättre järnväg och en tryggare vård. Alliansen har ett jobbmål om att 350 000 nya jobb ska växa fram till 2020. Vårt mål förpliktigar oss att föra en aktiv reformpolitik som i varje läge sätter framväxten av fler jobb främst. Alliansens valmanifest innehåller därför 50 förslag på hur jobben kan bli fler.

Annons

Mot detta ser vi hur Socialdemokraterna för en politik som först slår ut jobb för att sedan ersätta dem med platser i olika åtgärdsprogram. Till exempel arbetar en stor del av alla unga som precis fått jobb i just den sektorn som Socialdemokraterna vill straffbeskatta, genom att höja restaurangmomsen och göra det 40 000 kronor dyrare per år att anställa ungdomar. Sammantaget hotar Socialdemokraternas politik uppemot 90 000 jobb.

Det enda Socialdemokraterna erbjuder dem som riskerar att bli av med jobben är en rundgång i olika system där de kan erbjudas plats i åtgärdsprogram efter åtgärdsprogram. Socialdemokraternas vägval innebär att de abdikerar från strävan efter att Sverige ska skapa fler jobb, till förmån för att fördela de jobb som finns och när de försvinner ska de endast ersättas med åtgärdsplatser. Det är en politik som låser ute människor från arbetsmarknaden. Till detta kommer de tre ytterligare vänsterpartiernas kravlistor.

Inget parti kommer ensamt kunna göra anspråk på regeringsmakten efter valet i höst. Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Miljöpartiet står historiskt nära varandra vilket lägger grunden för Socialdemokraternas fortsatta vänstervandring. Sammantaget hotar de tre radikala vänsterpartiernas politik mellan 70 000 och 140 000 jobb. Är det dessa jobb som kommer bli priset för Stefan Löfvens vänsterregering?

Trots den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget går idag över 300 000 fler till jobbet jämfört med 2006. Det är bara början. Med de över 50 förslag för jobb som alliansen går till val på lägger vi grund för fler i arbete. Vi vill bland annat mer än halvera den tid det tar för att starta ett företag i Sverige, så att väntetid kan bytas mot arbetstid. Vägarna till arbetsmarknaden ska bli bredare genom satsningar på bland annat mer kunskap i skolan, lägre anställningskostnader för dem under 23 år samt att lärlingsutbildningarna ännu bättre kan anpassas till arbetsmarknadens behov.

På söndag väljer Sverige och Sjuhärad väg. Alliansens val är jobben.

Anna Kinberg Batra (M) , gruppledare riksdagsgruppen

Jan Ericson (M) , riksdagsledamot

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) , riksdagsledamot

Ulrik Nilsson (M) , riksdagsledamot

Malin Wickberg (M) , riksdagskandidat

 

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons