Annons

Rödgrönt styre krävs för att hålla tempot

Det är uppenbart att Sverige halkat efter internationellt i den avgörande frågan om Jordens miljö och klimat.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2014

Från Vänsterpartiet har vi återkommande kritiserat den moderatledda alliansen för passivitet. Mer borde ha blivit gjort.

Det är inte med svepande valretorik vi är kritiska, utan det finns svart på vitt. En analys av till exempel miljöbeskattningen, som är ett viktigt styrmedel, visar att andelen av dessa intäkter är så begränsad att Sverige nu intar 20:e plats bland EU-länderna.

Annons

Det vill säga andra länder är betydligt mer aktiva att styra omställningen med skatter som verksamt instrument. Av riksdagens 16 fastslagna miljömål uppnår vi ett, eller möjligen två. Vår slutsats är att i en tidigare svensk paradgren har vi blivit en medelmåtta.

Sverige är ett rikt land med goda förutsättningar att återta ledartröjan i miljö- och klimatarbetet. Det återspeglas inte minst genom vår rika tillgång på naturresurser som vatten, skog, åkermark och våra goda väderleksförhållanden för energiproduktion. Den lokala aktiviteten bland människor, kommuner, regioner och företag är mycket hög för att minska vår miljö- och klimatpåverkan. Här finns både erfarenheter, kunskaper och vilja att göra betydligt mer. Sverige förtjänar en regering som tar frågorna på allvar.

I Västra Götalandsregionen känner vi en stolthet över att vi tar ett stort ansvar för miljöfrågorna Vi har enighet runt målen, men det behövs ett starkt vänsterparti och en rödgrön ledning för att hålla tempot och ta initiativen. Vi har en klimatstrategi som har målet fossiloberoende 2030.

Vi har ett miljöprogram som styr mot omställning av hela regionens verksamhetsområde till hållbarhet. Viktigt är också samarbetet med kommunerna och andra organisationer för att få kraft i omställningsarbetet. För att vi ska nå framgång krävs en regering som ger långsiktiga styrmedel och stöd för att förlösa den potential som finns.

Det krävs en ny rödgrön regering för att få fart på arbetet. Det har den borgerliga alliansens politik sedan 2006 visat. Med en ny rödgrön regering kan Sverige åter ta på sig ledartröjan i vår tids viktigaste fråga.

Sören Kviberg (V) ordförande miljönämnden, Västra Götalandsregionen

Eva Olofsson (V) riksdagsledamot, kandidat till regionfullmäktige

Jan Alexandersson (V) kandidat till regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons