Annons

Regeringen är på rätt väg

För några dagar sedan kunde vi läsa i pressen att ohälsan är rekordlåg. Två år efter regeringsskiftet har mycket hänt inom ohälsopolitiken och inom sjukförsäkringen. Sedan regeringen tillträdde har antalet sjukskrivna minskat med ungefär 40.000 personer.
Debatt • Publicerad 28 augusti 2008

En förstärkt företagshälsovård, rehabiliteringsgaranti, en reformerad sjukförsäkring och snart bättre möjligheter för förtidspensionärer att arbeta innebär att ännu fler ges möjlighet att komma tillbaka i arbete.

Inte på tio år har sjukfrånvaron varit så låg. Utvecklingen visar att regeringen har slagit in på rätt väg. Ännu återstår dock hårt arbete för att återupprätta Sverige som en ledande välfärdsnation.

Annons

I Västra Götaland och här i Sjuhärad anser centerpartiet att en god hälsa är av stor betydelse för den enskilde individens välbefinnande och en betydelsefull faktor för hållbar tillväxt och utveckling i regionen.

Lyckas vi väl i folkhälsoarbetet minskar behoven av vård, vilket skapar möjlighet för sjukvården att effektiviseras och specialiseras. Folkhälsoråden eller motsvariga är viktiga i arbetet och skall ha en strategisk placering i kommunerna och i regionen.

Det handlar också om personligt ansvar och ökat samspel mellan människor och sjukvårdens olika instanser. Varje individ har ansvar för sitt eget liv, men det är även av största vikt att ett helhetsperspektiv tas av kommun, region, försäkringskassa och arbetsförmedling. Detta för att fortsätta ge möjlighet till ett snabbare återinträde i arbetslivet om man av någon anledning råkat hamna utanför.

Centerpartiet i Sjuhärad ser folkhälsan som en strategisk utvecklingsfråga. För en fortsatt hållbar tillväxt i vårt närområde kommer vi att jobba aktivt med frågor som rör samverkan inom olika myndighetsfunktioner för individens bästa. Det är också viktigt att initiativ tas till forskning inom området, samt att det skapas trygga, gröna samhällsmiljöer som är rika på mötesplatser för alla sjuhäradsbor.

Kerstin Hermansson

Vice ordförande Centerpartiet i Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons