Annons
Debatt

Rätten att rösta utan hinder

Tillgängliga val. Det närmaste halvåret står Sverige inför två stora val. Folkpartiets Patric Cerny uppmanar alla ansvariga i valnämnderna att låta båda valen bli tillgängliga för alla medborgare, även de med funktionshinder.
Debatt • Publicerad 6 maj 2014
Foto: 

2014 är första gången som Sverige har val till Europaparlamentet och nationella allmänna val samma år – ett supervalår.

Alla förväntas att göra sin plikt och rösta på ett parti. Vid tidigare val har det funnits stora brister i tillgängligheten, både där man ska rösta och vägen från parkeringsplatsen och busshållsplatsen fram till entrén.

Annons

För höga trösklar, dålig ljudmiljö, ingen parkeringsplats nära?ingången och dåligt placerade skyltar är några exempel på bristande tillgänglighet i samband med val, både för dem som ska rösta på valdagen och de som ska förtidsrösta.

Ett stort ansvar vilar på valnämnderna i kommunerna eftersom de ansvarar för vallokaler och röstningslokaler för dem som?ska förtidsrösta. Det handlar om demokrati, om att kunna?delta i samhället på lika villkor.

Personer som använder rullstol ska kunna komma in och använda röstningsskärmarna. Tänk på att:

* Det finns en röstningsskärm i lokalen som har utrymme för en person som använder rullstol.

* Det finns utrymme för en person som använder rullstol att svänga in och komma tätt intill bordet, det vill?säga ett fritt utrymme om cirka 1,5x1,5 meter. Utrymmet under bordet bör ha fri höjd 68–70 centimeter, bredd 80 centimeter, djup cirka 60 centimeter.

* Väljarna ska kunna ta sig fram till samtliga lokaler som används för röstningsförfarandet.

* Dörren/dörrarna i vallokalen har automatisk dörröppnare eller är uppställd.

* Valarbetare och funktionärer avråds från att använda parfym och andra starka dofter.

Inför varje val är det viktigt att medborgarna kan informera sig om hur, var och när de ska rösta, oavsett om det är val till riksdagen, Europaparlamentet eller till kommun och landsting.

Till exempel är det viktigt för väljaren att veta namnet på den station eller hållplats som är närmast, inte minst för den som har svårt att ta sig fram längre sträckor. Informera, till exempel på webben och i annonser, om var den enskilde kan få information om tillgängligheten i röstnings- och vallokalerna.

Annons

För att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen behöver kommunerna ta hänsyn till människors olika funktionsnedsättningar. Tillgänglighet är en nyckelfråga för att ge alla lika möjligheter att forma sina egna liv. Alla ska ha full tillgång till offentliga platser, vallokaler och kollektivtrafik liksom till affärer, banker, med mera. Folkpartiet driver på för att bristande tillgänglighet ska kunna ses som diskriminering.

Liberalismens mål är individens frihet. Med frihet menar liberaler att varje individ i så stor utsträckning som möjligt har makt att forma sitt eget liv. Vi strävar efter att ge alla människor goda möjligheter att uppfylla sina behov och önskningar, oavsett skilda grundförutsättningar.

På område efter område ser vi hur personer med till exempel nedsatt rörelseförmåga, syn- och hörselfunktionsnedsättningar utestängs från att fullt ut kunna delta i samhället. Ännu fler riskerar att utestängas när vi lever allt längre. Den som till exempel behöver en rullator på ålderns höst märker att samhället inte är anpassat för de som har en funktionsnedsättning.

Patric Cerny (FP) kommunfullmäktige Borås/regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons