Annons

Rädda världen – vi börjar i Sjuhärad!

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar.
Debatt • Publicerad 25 maj 2008

Åtgärder måste till på alla nivåer – internationellt, på EU-nivå, här i Sverige och på det personliga planet. Som privatpersoner måste vi alla ta ansvar och agera för en bättre miljö.

Vi kristdemokrater arbetar för ett samhälle där våra barn och barnbarn kan växa upp i trygghet. Ett samhälle som vi stolthet kan överlämna till kommande generationer.

Annons

Idag utnyttjar vi jordens resurser till bristningsgränsen. Enligt Världsnaturfonden överskrider människans konsumtion jordens produktionsförmåga med 25 procent. Konsekvenserna blir förödande. Glaciärer smälter, regnskogar skövlas och stora sjöar torkar ut.

Koldioxidnivån i atmosfären är i dag den högsta på 750.000 år. Antalet naturkatastrofer har fyrdubblats sedan 1960-talet och matfisken i världshaven kan vara slut om 40 år. Om vi fortsätter som nu kommer vi år 2050 att förbruka resurser motsvarande fem jordklot (!). Det är omöjligt. Vi har bara en planet. Vi måste ändra vår livsstil och lära oss nyttja resurserna på ett mer hållbart sätt.

I Sjuhärad finns fortfarande mycket att göra för att vi som kommuner ska bli än mer klimatsmarta. Fler incitament för att uppmuntra kommuninvånarna att välja miljövänliga alternativ måste till. Att köpa en miljöbil måste ge förmåner som fri parkering och gräddfiler i trafiken. Cyklandet måste prioriteras och kollektivtrafiken utvecklas så att den som väljer att inte nyttja bilen kan känna trygghet i att det fungerar på ett bra sätt.

Jag är glad att vi i Sjuhärad har satsat på att ge våra kommuninvånare energirådgivning. Vi alla måste se till att hushålla bättre med energin och köpa miljöanpassade varor. Vi kan välja ekologiskt odlad mat, miljömärkta produkter och miljövänliga alternativ när vi har möjligheten.

Ett annat sätt är att lära sig att köra bilen med ecodriving som ger betydligt lägre bensinförbrukning.

De senaste åren har vi sett ett förnyat engagemang för miljöfrågorna. Det är glädjande. Det är en fantastisk möjlighet för att gå vidare i det miljöarbete som är avgörande för vilket liv kommande generationer har möjlighet att leva.

Var med och rädda världen du med – så att vi får ett schystare samhälle. Vi skall förvalta vår jord – inte förbruka den!

Else-Marie Lindgren

riksdagsledamot (kd)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons