Annons

Rädda demokratin!

Det så kallade Lissabonavtalet som undertecknades i december 2007 har lagt grunden till den tilltänkta EU-konstitutionen. Därmed har EU-ländernas regeringar annonserat sin vilja att arbeta i enlighet med protokollets intentioner.
Debatt • Publicerad 13 januari 2008

För att avtalet ska bli bindande krävs det att avtalet ratificeras det vill säga godkänns i underskrivarnas hemländer. Beslut tas i regel av respektive lands folkvalda parlament.

Om det är så, att de folkvalda ledamöterna representerade folkviljan är det invändningsfritt men i Sverige såväl som i andra medlemsstater är inte de folkvalda representativa för väljarna i denna fråga.

Annons

I detta läge är en öppen debatt och beslutande folkomröstning den självklara lösningen.

Europas folk vill inte ha ett Europas förenta stater. Folket vill ha fred frihet och demokrati.

En superstat i Europa garanterar inte dessa värden.

Nils Lundgren, ordförande för Junilistan och förste vice ordförande för EU-parlamentets budgetutskott har i en debattartikel i Svenska Dagbladet (30/12 2007) redovisat hur det öppna samhällets fiender behandlar granskande journalister i Bryssel. Kritiker stoppas med järnhand, medier hålls kort och tjänstemän som slår larm får sparken.

EU:s grundlag utgör om den antas i enlighet med nu liggande förslag ett mycket allvarligt hot mot det öppna samhälle som vi vant oss vid att leva i.

EU: lag går före svensk lag – även grundlag.

Vår grundlagsskyddade press- och yttrandefrihet kan bli en parantes i den svenska historien, om demokratiska krafter inte lyckas hejda planerna på en gemensam europeisk medielagstiftning. Inskränks mediernas rätt att garantera meddelarskyddet ges makteliten möjlighet att koppla greppet på demokratin.

EU-ministern Cecilia Malmström uttrycker sin tillfredsställelse över att den nya EU-fördraget underlättar beslutsfattande inom EU. Hon har rätt i denna slutsats. I auktoritära stater är det alltid lätt att fatta enhälliga beslut. Makteliten skaffar sig lydiga lakejer genom köpt lojalitet.

Det är en obehaglig sanning att topparna inom såväl den borgerliga alliansen som socialdemokratin, sprider vilseledande uppgifter om det liggande EU-fördraget. Bildandet av en europeisk superstat ligger inte i demokratins och medborgarnas intresse.

I flera EU-länder vill en majoritet av väljarna ha en folkomröstning. Låt oss slå vakt om demokratin. Det öppna samhället har många fiender inte minst i Bryssel.

Annons

Kräv av våra folkvalda att de respektera folkviljan – kräv folkomröstning om EU: fördraget.

Sven Wemmeus

sympatisör junilistan

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons