Annons

Premiera skolor som främjar god livsstil

För att effektivt kunna förebygga flera av våra vanligaste folksjukdomar är det viktigt att rikta fler hälsosatsningar till barn. Här har landstingen/regionerna ett stort ansvar.
Debatt • Publicerad 9 juni 2014

I dag beror minst 20 procent av den totala sjukdomsbördan i Sverige på ohälsosamma levnadsvanor. I yngre åldrar är hälsosituationen i allra högsta grad oroväckande. Omkring var fjärde tioåring är överviktig eller lider av fetma.

Bland barn formas dåliga levnadsvanor tidigt och följer ofta med in i vuxen ålder. Det leder på sikt till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, cancer och diabetes typ 2. För att motverka mänskligt lidande är det därför viktigt att utveckla den förebyggande hälsovård som riktas till yngre åldersgrupper. På så vis går det också att lätta på det framtida vårdtrycket.

Annons

Ett stort ansvar vilar på kommunerna när det gäller hälsofrämjande insatser för barn och unga. Samtidigt behöver utbytet av idéer och koncept utvecklas. En mer organiserad samverkan mellan kommunerna kring hälsofrämjande insatser, med särskilt fokus på livsstilssjukdomar, bör inrättas. Västra Götalandsregionen, som är ytterst ansvarig för hälsovården, är den aktör som måste initiera ett sådant samarbete.

I dag erbjuder de flesta barnavårdscentralerna föräldragrupper för nyblivna mammor och pappor med ett antal träffar för information om bland annat kost, tandhygien och förgiftningssituationer. Men samtidigt upphör inte behovet av stöd och uppmuntran efter barnets första år. Barnavårdscentralerna bör därför få ekonomiska möjligheter att erbjuda föräldrastödsgrupper med fokus på hälsosam livsstil för familjer med barn i förskoleåldern.

Under senare år har flera skolor runt om i landet börjat tillämpa olika modeller och idéer för att skapa en mer hälsofrämjande skolmiljö. I många fall ligger stort fokus på psykisk hälsa och sociala relationer. Men det görs även satsningar där stor vikt läggs vid fysisk aktivitet och skolmat. Jag hade gärna sett att Västra Götalandsregionen tydligare uppmuntrar och uppmärksammar skolors miljöarbete som är inriktat på att främja en god livsstil.

En form av certifiering skulle kunna införas. Den kan tilldelas skolor som gör särskilda satsningar på exempelvis hälsosam skolmat, medvetandegörande om betydelsen av en god kosthållning eller fysiska aktiviteter.

Ohälsosamma levnadsvanor måste tas på större allvar. Det sjukdomsförebyggande arbetet bland barn har stora möjligheter att förbättras och utvecklas. Därför måste Västra Götalandsregionen lyfta denna fråga.

Valéria Kant (KD) kandidat till regionfullmäktige

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons