Annons

Populistisk opposition

Myndigheterna blir färre och statens andel av ekonomin minskar, skriver ST:s ordförande Annette Carnhede i sin kritik av oppositionens svartmålning av "Myndighetssverige".
Debatt • Publicerad 5 november 2009

Vad vill oppositionen? Den frågan ställer vi oss efter att gång på gång ha hört dess utspel om sina framtidsplaner för "Myndighetssverige", eller den statliga samhällsservicen till människor och företag. De tre oppositionspolitikerna Thomas Östros (S), Mikaela Valtersson (MP) och Ulla Andersson (V) påstår att de vill göra Myndighetssverige bättre. Men det enda de egentligen säger är: vi vill spara pengar. Utöver detta har det inte presenterats några idéer om vad staten ska vara till för eller hur man får en bra kvalitet i servicen. ST kräver mer av de ledandepolitikerna än det här. Vi efterlyser helt enkelt visioner! För utan det arbete våra medlemmar utför på myndigheter, statliga bolag och verk, universitet och högskolor, så skulle Sverige stå stilla.

De tre oppositionspolitikerna säger heller ingenting om hur Sverige ska bli tryggare, rättvisare och konkurrenskraftigare. Ingenting sägs om hur fler ska få stöd till ett jobb, om framtidens forskning och utbildning, eller hur lag och ordning ska garanteras alla. Trots att det är allt detta och mer därtill som den statliga samhällsservicen handlar om.

Annons

Självklart ska statlig service, precis som annan offentlig och privat service, bedrivas effektivt. Annars är det slöseri. Det är en enkel princip att ställa upp på. Men låt oss ta kål på några myter: Myndigheterna blir färre, inte fler (2000: ca 600 myndigheter, 2009: ca 400). De statligt anställda blir färre, inte fler (senaste året 11.000 färre anställda). Statens andel av ekonomin växer inte, utan minskar (1993: 5,8 % av BNP, 2008: 4,0 %). Omorganisationer är vanligare inom staten än inom privata företag, inte tvärtom (sedan 1990-talet har varje år mellan 10-20% fler av de anställda i staten varit med om omorganisationer). Staten är en dynamisk sektor med höga krav på effektivitet redan idag.

När Östros, Valtersson och Andersson ger sken av att inget hänt på senare år så är det helt enkelt intressant. Trots detta verkar det ingå i det politiska kretsloppet att inför val lova effektiviseringar i vad som beskrivs som en svällande byråkrati. Våra medlemmar är trötta på den visan. Politiker som använder den retoriken svartmålar en viktig del av samhällsservicen och våra arbetsplatser. Dessutom framstår de som okunniga, eller rent av populistiska.

Effektivisera gärna men gör det smart - kvaliteten måste gå först. Självklart ska ny teknik och nya arbetssätt tas tillvara. Men se först och främst till behovet av att förbättra servicen. Kortsiktiga besparingar får inte gå före långsiktiga mål.

Den största resursen vi har i Myndighetssverige är de anställda. Tydligare koppling mellan ökad effektivitet och möjlighet till högre lön vore en uppmuntran i omställningsarbetet och skulle ge större acceptans hos de anställda. Om en andel av produktivitetsvinsten återinvesteras kan det dessutom ge större löneutrymme utan skattehöjningar. Utan det arbete våra medlemmar utför stannar Sverige. Glöm inte bort dem när både avtalsår och valår står inför dörren.

Annette Carnhede

ordförande, fackförbundet ST

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons