Annons

Påvisa demoniseringen

Replik. Svar till Petra Kahn Nord, BT 8/8.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2014

"På kort tid har debatten kring Israel gått från att vara öppen och kritisk till närmast demoniserande," skriver Petra Kahn Nord på Judiska ungdomsförbundet i BT, och tillägger att ”Om man tidigare kritiserade Israels regerings agerande så ifrågasätter man nu allt oftare Israels existensberättigande”.

Vilka belägg har hon för detta? Vilka är ”man” i sammanhanget? Några obskyra twittrare eller folk i gemen, som jag, som protesterat mot det som sker?

Annons

Jag har den senaste tiden deltagit i ett antal protestaktioner, demonstrationer och möten i Göteborg och Borås, mot övergreppen i Gaza. Ingenstans har jag noterat något av det som påstås. Inga talare som framfört krav på Israels utplåning, inga banderoller eller slagord med antisemitiskt innehåll.

Däremot krav på avslutande av ockupationen och bosättningarna, slut på de ständiga anfallen mot och blockaden av Gaza och att man äntligen upprättar den av FN beslutade palestinska staten vid sidan av Israel. Situationen har varit likadan på alla orter jag känner till där protestaktioner arrangerats.

Kraven har formulerats i paroller som ”Stoppa Israels angreppskrig”, ”Jalla, jalla, muren ska falla”, ”Leve Palestina”, ”Bojkotta Israel, erkänn Palestina”, ”Sluta döda våra barn” och liknande. Det mest extrema som framförts är ”Sionism är rasism” – inte heller det särskilt kontroversiellt, och framför allt inte antisemitiskt.

Parollerna har varit rätt oförändrade från tidigare protester mot Israels politik, senast 2008/2009 och 2012. Mina egna, judiska, barn har hela tiden känt sig bekväma i dessa protester.

Jag begär av Petra Kahn Nord att hon lägger fram konkreta exempel på det hon påstår, var och när och av vem förnekandet av Israels rätt att existera framförts och vari den ”totala demoniseringen” av Israel består.

Om hon inte klarar av detta nödgas jag konstatera att Petra Kahn Nord och Judiska ungdomsförbundet sällar sig till de destruktiva krafter som på olika sätt försöker mörka om den israeliska regimens brott mot mänskligheten.

Gunnar Olofsson Borås. Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons