Annons

"Patienterna riskerar att hamna mellan stolarna"

Den 1 oktober 2014 startar ett nytt vårdval för rehabilitering i Västra Götalandsregionen – som kan stoppa Samrehab.
Debatt • Publicerad 19 april 2014
Foto: Lennart Magnusson/arkiv

Vänsterpartiet röstade som enda parti emot detta, och där hade vi stöd från Fysioterepauterna, tidigare Sjukgymnastförbundet, som avfärdade hela systemet.

En av de saker som vi kritiserar med vårdvalssystem är att det leder till splittring när allt fler privata vårdgivare gör det svåröverskådligt för både patienter, sjukhus och kommuner. Detta har vi sett i vårdvalet för primärvården.

Annons

På vissa särskilda boenden för äldre krävs nu kontakt med flera vårdcentraler och läkare där det förut bara var en. Förlorare är patienterna som riskerar att hamna mellan stolarna.

Vårdvalet för rehabilitering har nu fått till effekt att personalen vid den väl fungerande verksamheten för samrehab i Mark och Svenljunga nu hotas av uppsägning. Även deras systerverksamhet i Lidköping hotas av nedläggning eftersom vårdvalet inte är skapt för denna typ av samarbete.

I Samrehab Mark-Svenljunga har vi alltså en verksamhet som gjort precis rätt – de har satt patientens bästa i centrum. Kommunens och vårdcentralens verksamheter har lagt sina gemensamma pengar i en pott. Borta är de osäkerheter som gällde om en patient skulle få rehabilitering av vårdcentralens eller kommunens personal. De har gått från samverkan till samarbete och från prat till handling.

I Vänsterpartiets syn på hälso- och sjukvården sätter vi patienten i centrum. Inte enskilda vårdföretags vilja att göra vinster eller enskilda vårdenheters revir att bevaka sin budget eller patienter.

Med vårt synsätt är Samrehab Mark-Svenljunga ett jättebra exempel på någon som satt patienten i centrum. Det är sorgligt att vårdvalet kan leda till ett fungerande samarbete får läggas ner.

Marjan Garmroudi (V)

kandidat till regionfullmäktige

Karin Jageby (V)

gruppledare kommunfullmäktige Mark kommun

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons