Annons

"Oroande ändring av personvalet"

Nyligen har jag upptäckt ett demokratiskt problem inför det kommande valet i höst.
Debatt • Publicerad 6 april 2014

Problematiken omfattar de landsting/regioner och kommuner som består av flera valkretsar. Enligt Valmyndighetens skrivelser på deras hemsida, gäller följande: Endast ett kryss på en färdig lista kan ge en giltig personröst, och om ett namn anges på en tom partisedel, så räknas detta inte som personröst (endast som en partiröst). Detta innebär att även om partiet har föranmält kandidaten, och kandidaten har lämnat in en så kallad kandidatförklaring (med påskrift), så skulle alltså inte kandidatens namn på en tom partisedel räknas som personröst. Detta är inte bra.

När blir då detta problematiskt? Ett exempel är i de vallokaler där partierna inte haft möjlighet att lämna in listor, eller om listorna tagit slut i en vallokal. I dessa vallokaler skulle då de röstande medborgarna helt förlora sin rätt att rösta på en person (i de fall partierna har föranmält kandidaterna, vilket är vanligt). De skulle endast kunna rösta på partiet, men inte ha en åsikt om vem som skall företräda partiet. En mycket allvarlig inskränkning i de demokratiska rättigheterna.

Annons

Ytterligare ett exempel på problem kopplat till dessa rösträkningsregler är i de fall medborgarna vill rösta korsvis mellan valkretsarna inom ett landsting (region) eller en stor kommun med flera valkretsar. Någon som bor i en valkrets kanske tycker att partiet som de favoriserar representeras bäst av en kandidat som finns på listan i en annan valkrets. Förr räckte det då att ta en tom partisedel och skriva dit namnet på favoritkandidaten. Nu går det enligt skrivelserna på Valmyndighetens hemsida inte att personrösta på detta sätt. Nu måste medborgaren för det första ha stor kunskap om hur det fungerar, för det andra själv skaffa och ta med en giltig partilista från en annan valkrets. Detta kommer inte att fungera speciellt väl i praktiken.

Ett tredje problem skulle också rent teoretiskt kunna vara att ett parti indirekt faktiskt tappar röster. Antag att en medborgare kommer till vallokalen med två favoritkandidater i åtanke för personröstning, en kandidat från ett parti och en kandidat från ett annat parti. Om någon av kandidaterna inte står på den enskilda valkretsens lista, utan på grannvalkretsens lista, går det ju helt enkelt inte att rösta på den kandidaten. Då återstår bara att kryssa för kandidaten från det andra favoritpartiet.

Helt klart upplever jag att medborgarna riskerar att fråntas en del av sina demokratiska rättigheter i det kommande valet. Rätten att rösta fram de kandidater som medborgarna anser skall representera partierna. Mycket oroande är också att medborgarna kanske inte blir medvetna om hur det ligger till förrän det redan är för sent, inne i vallokalen på valdagen, eller strax efteråt när rösträkningen genomförs. Kanske förstår de först då att de kastat bort sina personröster av misstag.

Genom direktkontakt med Valmyndighetens personal, har jag fått både muntlig och skriftlig bekräftelse på att min strikta tolkning av skrivelserna tyvärr är korrekt.

Helt klart vore det från ovanstående beskrivna perspektiv en stor fördel om det ännu en gång blev tillåtet att avge sin personröst på en tom partisedel, speciellt i de fall då kandidaten redan har föranmälts av partiet, och själv skrivit på en så kallad kandidatförklaring.

Anna Hansson

Miljöpartiet de Gröna

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons