Annons

Nyansera gärna debatten

Kurt Eliasson, ombudsman Byggnads, är förvånad över min hårda reaktion mot påståendet att det skapades mycket fler jobb under sista året med s än med alliansen. Är det verkligen så konstigt att jag ifrågasätter detta när vi samtidigt vet att utanförskapet bara minskade med 1.862 personer under sista året med s medan det minskat med 164.000 personer under första året med alliansen? Siffrorna talar för sig själva!
Debatt • Publicerad 11 januari 2008

Eliasson tycker också att jag glorifierar regeringens politik. Men jag beskriver ju bara verkligheten. Arbetslösheten är rekordlåga 3,1% enligt Ams statistik, den bästa siffran på åtminstone 15 år. Det finns fler jobb att söka än på flera decennier, varslen om uppsägningar minskar, allt färre deltar i Ams olika stödprogram och ungdomsarbetslösheten minskar snabbast i hela Europa. Denna fantastiska utveckling kan inte bara förklaras med konjunkturen. Sverige har ju haft en lång rad år med högkonjunktur, men utan att utanförskapet minskat nämnvärt. Nu mattas konjunkturen av något, men ändå ökar den svenska sysselsättningen mest av alla OECD-länder. Sverige har för övrigt precis samma högkonjunktur som resten av EU, men ändå minskar arbetslösheten alltså mest i Sverige.

Konjunkturer kommer och går, men en regering kan försöka förstärka och förlänga effekterna av en högkonjunktur, och rusta landet så man klarar av nästa lågkonjunktur. Jag tycker det är på sin plats att tala om att regeringens politik verkar fungera riktigt bra, särskilt när Eliasson själv och andra s-företrädare har sina socialistiska skygglappar på sig och offentligt svartmålar allt som regeringen gör.

Annons

Det är lite beklämmande när Eliasson försöker ge den borgerliga regeringen skulden för 1990-talets bank- och valutakris. De flesta har slutat med denna typ av argumentation. Till och med förre finansministern Kjell-Olof Feldt (s) har tydligt förklarat att 90-talskrisen grundlades under 1980-talets s-styre, och att både den borgerliga regeringen 1991-94 och den socialdemokratiska 1994-98 hade en tuff uppgift att vända utvecklingen.

Vore det inte bättre för Byggnads medlemmar om Eliasson i stället diskuterade dagens problem? Fast det tar kanske emot. Byggnads är ju det LO-förbund som tappat flest medlemmar under 2007 och orsaken är given. Ett fackförbund som tar ut oskäliga avgifter och som lägger mest krut på att vara en megafon för oppositionen får givetvis problem att behålla sina medlemmar. De oorganiserade är nog inte heller så sugna på att bli medlemmar efter att ha upplevt hur Byggnads under många år krävt ut en hög och olaglig granskningsavgift från dem för en tjänst de inte efterfrågat.

Byggnads med Eliasson i spetsen kunde i stället vara ärliga och berätta för sina lokala medlemmar att de tillhör de stora vinnarna med alliansens politik. Om sedan Byggnads avskaffar sina oskäliga granskningsavgifter så blir avgiften till facket lägre än vad den var innan alliansregeringen tillträdde. Jag förstår inte hur man kan med att klaga högljutt på en mindre avgiftshöjning till a-kassan när man själva inte skäms för att ut 5.000–7.000 kronor per år i granskningsavgifter från både medlemmar och ickemedlemmar, trots att det idag inte längre finns något att granska?

Svenska löntagare behöver starka, ansvarstagande och politiskt obundna fackliga organisationer. Mitt råd till Byggnads ledning är därför att nyansera debatten och se över sina egna avgifter. Då kommer kanske medlemmarna tillbaka.

Jan Ericson (m)

riksdagsledamot och ansvarig för moderaternas fackliga nätverk

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons