Annons

Ny lönebildning kräver samarbete

En tydlig majoritet av de svenska löntagarna vill ha en modell där lönen bestäms vid förhandlingar mellan individen och den närmaste chefen. I de förhandlingarna ska bland annat de egna kvalifikationerna och resultaten väga tungt.
Debatt • Publicerad 8 december 2008

Traditionella kollektivavtal där lön bestäms på central nivå får tummen ner. För att få kollektivavtal som fungerar i tiden måste Unionen och Almega samverka lokalt.

Så lyder den övergripande slutsatsen i en undersökning som Näringslivets Undersökningsinstitut genomfört på uppdrag av Almega. Över ettusen yrkesaktiva personer har intervjuats, merparten av dem fackföreningsmedlemmar.

Annons

Det är förstås fullkomligt logiskt att de allra flesta löntagare avvisar ett förhandlingsupplägg där beslut om löner och andra villkor tas långt från den egna vardagen och över deras huvuden, något som idag sker i och med en mängd av kollektivavtalen. Oftast bestäms så mycket på central nivå att den lokala processen inte blir särskilt meningsfull.

Resultatet av undersökningen är inte överraskande för oss som lever nära den vardag som företag och medarbetare har att hantera. De känner helt enkelt inte igen sig i de krav som framförs på central nivå.

Därför måste vi på lokal nivå, här i Västergötland, driva på för en förändring. Almega är Unionens största och kanske viktigaste avtalspart i detta viktiga arbete. Jag ser därför gärna att min motsvarighet på Unionen, Per-Anders Larsson, tar min uppmaning på allvar. Vi behöver samverka kring detta.

Löneundersökningen visar att 70 procent av samtliga tillfrågade instämmer i påståendet att ”det är bra att lönen bestäms på mitt företag i förhandlingar mellan min chef och mig själv”. Bland 70-talisterna och dem som inte är fackligt anslutna föredrar ytterligare något fler löneavtal på företagsnivå. Men i alla grupper vill en klar majoritet ha en annorlunda avtalsordning än dagens.

Hela 87 procent instämmer i påståendet att ”det är bra att min lön bestäms av vilka arbetsuppgifter jag har och av hur duktig jag är”. Även på detta område är uppslutningen bakom den åsikten massiv inom alla undergrupper. Nästan alla vill ha ett kvitto, en ekonomisk bekräftelse, på sin yrkesskicklighet och sina kunskaper.

Slutsatserna av resultaten är ganska givna. Den nu gällande modellen är ohållbar. Det är hög tid att vi får avtal och en lönebildning som har ett uttalat stöd hos både medarbetare och företag. Alternativet är att dagens löneavtal hamnar i svajning och så småningom krackelerar fullständigt.

Det är stora värden som står på spel. Tillsammans kan Unionen och Almega verka för modern och hållbar lönebildning.

Per-Niclas Aurell

Chef Almega Väst

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons