Annons

Nattsvart bild av skolvalet – tungt ansvar på skolorna

Det är tydligt att högstadie- och gymnasieelever i högre grad än vuxna på riksnivå har anfrätts av ett parti med rötter i nazismen. Än värre är det i Borås, menar Roger Olsson.
Debatt • Publicerad 22 september 2010
Skillnaden vid skolvalet var stor mellan skolorna i Borås. Men på Sven-Eriksonsgymnasiet, Viskastrand och Almås röstade många på Sverigedemokraterna. Roger Olsson efterlyser i den här artikeln insatser för människors lika värde. Personen på bilden har inte med textens innehåll att göra.
Skillnaden vid skolvalet var stor mellan skolorna i Borås. Men på Sven-Eriksonsgymnasiet, Viskastrand och Almås röstade många på Sverigedemokraterna. Roger Olsson efterlyser i den här artikeln insatser för människors lika värde. Personen på bilden har inte med textens innehåll att göra.Foto: LARS PEHRSON / SvD / SCANPIX

I det nyligen avslutade skolvalet har det på nationell nivå visat sig att det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna har nått hela 12,7 procent av rösterna. Det är tydligt att högstadie– och gymnasieelever i högre grad än vuxna har anfrätts av ett parti med rötter i nazismen. Än värre är det i Borås.

På Sven Eriksongymnasiet fick SD 19 procent av rösterna, på Almås 24 procent och värst av alla var Viskastrandsgymnasiet där Sverigedemokraterna nådde hela 40 procent av rösterna. När främlingsfientliga rörelser vinner så pass stort intrång på Borås skolor så går det inte annat än att bedöma detta som ett gigantiskt misslyckande för dessa och för utbildningsförvaltningen som helhet.

Annons

Denna nattsvarta bild är dock inte gemensam för alla skolor. Det finns en sista bastion för humanism och mänskliga rättigheter som står stark. På Bäckängsgymnasiet lyckades rasisterna endast få 2,9 procent av rösterna. Detta ligger långt under vad SD fick i riksdagsvalet. 

Det finns alltså skolor som lyckas med att genomföra en utbildning för eleverna som inte enbart handlar om att förmedla kunskaper. Skolor som tar värdegrunden på allvar och jämställer den med kunskapsmålen. Skolor som tar uppdraget att eleverna skall fostras i tolerans och generositet där alla människors lika värde sätts i centrum. Detta har man lyckats mycket väl med på Bäckäng om valresultatet kan tas som en måttstock. Frågan måste ställas varför man då kapitalt har misslyckats med detta på de andra tre kommunala gymnasieskolorna. Ansvaret för detta faller mycket tungt på respektive skolledning men också på utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen. 

Att det inte är omöjligt att lyckas i ett preventivt arbete mot rasism och fördomar är alldeles tydligt när man betraktar Bäckängsgymnasiet. Detta är en skola som lyckats kombinera värdegrundsarbetet med höga kunskaper. Vad är det då de gör som de andra skolorna inte klarar av? Vilka faktorer ligger bakom rasismens intåg på tre av våra gymnasieskolor och vad tänker utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen göra för att förändra situationen?

Detta är frågor som inte kan vänta på svar. Som förälder till två tonåringar kräver jag att utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen genast arbetar fram förslag på vad som kan göras för att skapa, inte bara en, utan fyra gymnasieskolor som bygger på människolivets okränkbarhet, alla människors lika värde och solidaritet med de svaga och utsatta.

Det misslyckande som gestaltats i skolvalet måste få konsekvenser för hur Borås stad bedriver gymnasial verksamhet. 

Roger Olsson (S)

lärare i samhällskunskap och religion på Bäckängsgymnasiet

ledamot i Caroli kyrkoråd

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons