Annons

Mottagning för en bättre landsbygd

På väldigt kort tid har allt fler av oss vant oss vid att ha tillgång till alla tjänster och all information vi behöver bara en knapptryckning bort på mobilen.
Debatt • Publicerad 8 augusti 2014
Det är svårt att få veta vilka mottagningsegenskaper en mobiltelefon har.
Det är svårt att få veta vilka mottagningsegenskaper en mobiltelefon har.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Och nu påverkar tillgången till mobil teknik allt tydligare jobben och tillväxten. Att ha, eller inte ha, tillgång till bra mobiltelefoni kan vara det som avgör om man kan driva sitt företag vidare, eller tvingas lägga ned.

För oss i Centerpartiet är det uppenbart att en hållbar tillväxt i hela landet kräver bra digitala och mobila kommunikationer. Därför har vi drivit på så att alliansregeringen genomfört en lång rad åtgärder som nu leder till att mobiltäckningen blir allt bättre. I det ingår att vi har frigjort allt mer utrymme i etern för mobiltelefoni, vilket gör att mobiloperatörerna nu kan bygga ut både mobiltäckningen och öka kapaciteten i sina mobilnät.

Annons

Sverige är, enligt EU-kommissionen, bäst i Europa på att frigöra utrymme för mobiltelefoni. Som det allra första landet i världen fattade vi redan 2007 det historiska beslutet att öronmärka det så kallade 800 MHz-bandet för mobiltelefoni. Och tack vare det byggs nu 4G ut i rekordfart, inte minst på vår landsbygd. Så sent som i våras såg Centerpartiet dessutom till så att alliansregeringen öronmärkte även 700 MHz-bandet för mobiltelefoni. Ett beslut som innebär att mobiltäckningen kommer kunna förbättras ännu mer, framförallt på landsbygden.

Vi behöver allt bättre och allt mer heltäckande mobilnät. Men vi måste också ha telefoner som fungerar bra i dem. Och här finns mycket mer att önska. För även om Centerpartiet och alliansregeringen nu har öronmärkt flera olika frekvensband för mobiltelefoni så kan inte alla mobiltelefoner ännu använda alla dessa band. För att man som mobilanvändare ska kunna dra nytta av att 4G via 800 MHz-bandet täcker stora delar av den svenska landsbygden, så behöver man ha en mobil som kan använda just det bandet.

Men idag är det nästan omöjligt att få reda på vilka nya mobiltelefoner som funkar på 800-bandet. Och lika svårt är det att få veta hur mobiltelefonernas mottagningsförmåga ser ut. Idag är det allmänt känt att många av de populära smarta mobiltelefonerna har väldigt dålig mottagningsförmåga, men trots det är det i stort sett omöjligt att få reda på vilken mottagning en viss mobiltelefon har. Ska man köpa en ny mobil kan man få reda på nästan allt annat – hur många megapixlar mobilkameran har, vilken klockfrekvens processorn har, hur bra skärmens upplösning är.

Men det är i stort sett omöjligt att få reda på om samma mobiltelefon har bra eller dåliga mottagningsegenskaper. Vilket kan vara det som i slutändan faktiskt avgör om mobilen funkar bra där man bor. Det här måste det bli ändring på. Det ska vara lätt att välja rätt och mobilkonsumenterna ska få en starkare ställning. Därför vill Centerpartiet införa en obligatorisk märkning av alla mobiler så att man enkelt kan se vilka frekvensband en viss modell klarar och vilken mottagningsförmåga mobilen har.

Vi i Centerpartiet vill att Sverige ska ha världens modernaste landsbygd. Bra bredband och mobiltelefoni i världsklass är två viktiga pusselbitar för att komma dit.

Anna-Karin Hatt (C) It- och energiminister och andre vice partiledare

Kerstin Hermansson (C) riksdagskandidat, Sjuhärad

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons