Annons

Moderatregeringen skapar inga jobb

Sverige är ett bra land att leva i. Vi har mycket att vara stolta över. Samtidigt är det något som håller på att gå sönder.
Debatt • Publicerad 24 februari 2014

Arbetslösheten är hög. När 400 000 personer inte har något jobb att gå till duger det inte att som Moderaterna konstatera att 270 000 fler arbetar idag jämfört med 2006. Misslyckandet ligger i att antalet arbetsföra blivit många fler än så. Ungdomsarbetslösheten är högre än 2006 och de långtidsarbetslösa har blivit tre gånger så många.

Passiviteten hos moderatrege-ringen är typisk. Man litar på att den privata marknaden ska fixa allt. Det eviga mantrat att politiker inte skapar några jobb är dessutom helt fel. Med en samlad aktiv arbetsmarknadspolitik där alla är med och jobbar för att arbetslösheten ska sjunka går detta att lösa. Näringslivet är inget särintresse utan en viktig samarbetspartner. Vi socialdemokrater satsar på industriell forskning så att fler av dagens idéer kan bli morgondagens produkter i färden mot ett miljömässigt hållbart samhälle. Vi vill också att staten tar över ansvaret för andra sjuklöneveckan. Det om något ger mindre företag bättre möjligheter att anställa.

Annons

Drar man Moderaternas påstående att ”politiker skapar inga jobb” till sin spets kan ju undra över alla offentliga arbeten som utförs i landet. Dessa betalas med skattepengar och är definitivt en frukt av politiska beslut. Är detta inga riktiga jobb, eller vad menar Moderaterna egentligen? När man tycker att 4 000–6 000 restaurangjobb i privat sektor är viktigare och bättre än 10 000 lärar- eller vårdjobb uppstår faktiskt frågan. Det är nämligen effekten av den sänkta restaurangmomsen.

Företagsledare vittnar om att det är svårt att hitta personer med rätt kunskap att anställa. Matchningen måste bli bättre. Arbetsförmedlingen måste få möjlighet att använda sina pengar till att utbilda och matcha. I stället tvingas man att skicka tillbaka medel till staten därför att reglerna kring vad man får och inte får är så begränsande.

Våra socialdemokratiska förslag om att avskaffa Fas 3 och att arbetslösa ungdomar ska få hjälp från första dagen pekar i en helt annan riktning än Moderaternas. Vi socialdemokrater vet att det går att uppnå full sysselsättning. Det handlar om politisk vilja. Vårt viktigaste mål nu är att skapa fler jobb och se till att Sverige har EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Ann-Christin Ahlberg (S)

riksdagsledamot Södra Älvsborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons