Debatt

Moderaterna har inte ”hakat på” Vänsterpartiet

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Lars Hedberg/TT

Svar till Mikael Larsson (C), Cecilia Andersson (C) och Kerstin Hermansson (C), BT 3/2.

Centerpartisterna försöker blanda bort korten i sin kritik av Moderaternas framgångsrika förhandling med andra partier för att säkra mer pengar till kommunerna och välfärden. Påståendet att vi moderater skulle ha ”hakat på Vänsterpartiets förslag” visar att man antingen inte vet hur förslaget kom fram eller att man medvetet försöker vilseleda.

Moderaterna presenterade redan i höstas en budgetmotion med stora besparingar på bland annat bistånd, verkningslös klimatpolitik, uppstramad migrationspolitik och slopande av byggsubventioner, friår och ingångsavdrag. Istället gav vi välfärden, rättsväsendet och polisen mycket stora tillskott i vår budget, och sänkte skatten för alla pensionärer och alla som arbetar, samt sänkte drivmedelsskatterna med en krona. Tyvärr röstade riksdagen ned denna budget.

”Vad trodde man att vi moderater skulle göra? Sätta oss på läktaren och se på när viktiga samhällsfunktioner fungerar allt sämre?”

Regeringens budget, som C stödde, gav väldigt lite till välfärden. Istället prioriterade man allt annat. Vi moderater tycker detta var fel. Därför återkom vi i mitten av januari med ett moderat initiativ i finansutskottet. Vi kallade det ett räddningspaket för välfärd och trygghet och det byggde på vår budget från i höstas. När det moderata förslaget presenterades sa SD direkt att de ställde sig bakom detta, medan V och KD ville diskutera saken. Efter bra diskussioner enades vi om att gå vidare med de delar som fick stöd av V och KD. SD ställde sig även bakom detta förslag som alltså bygger på det moderata initiativet i finansutskottet. Det är inte ett förslag från Vänsterpartiet som ”moderaterna hakat på”.

Centerpartiet angriper mig för att jag medverkar till att slopa en ”högerreform”, alltså det av experter redan på förhand utdömda ingångsavdraget (sänkt arbetsgivaravgift vid anställning av främst nyanlända). Detta påminner mycket om det Centerpartiet drev igenom under alliansregeringen för ungdomar, men som då inte heller fick särskilt bra effekt i förhållande till kostnaden. Det var värt att pröva då, men om en sak inte lyckas är det dumt att upprepa den.

Att slösa på skattepengar är inte moderat politik. Därför säger vi nej till Centerpartiets riktade ingångsavdrag. Att införa en ny variant av friår känns inte heller särskilt borgerligt. Att Moderaterna nu stoppar detta tillsammans med KD, V och SD känns bra. Det borde även Centerpartiet välkomna.

Centerpartiet valde att lämna Alliansen och istället stödja en svag S/MP-regering. Vad trodde man att vi moderater skulle göra? Sätta oss på läktaren och se på när viktiga samhällsfunktioner fungerar allt sämre? Jag kan meddela att vi inte har några sådana planer. Vi tänker fortsätta arbetet i riksdagen och försöka få igenom så mycket bra moderat politik som möjligt.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot finansutskottet och Moderaternas ansvarige för kommunekonomiska frågor  

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.