Annons

Moderaterna har gett upp sina ambitioner

Den sittande regeringen valdes baserat på sitt löfte att minska arbetslösheten.
Debatt • Publicerad 2 juli 2008

Men framförallt de nya moderaterna har kommit att ge upp sin ambition att reformera arbetsmarknaden, en av de viktigaste förutsättningarna för att regeringen ska kunna uppnå sitt mål.

De borgerligas omställning har gått så långt att man ifrågasätter internationell ekonomisk expertis på området. När OECD besökte Sverige framfördes att regeringens politik var otillräcklig för att skapa jobb åt marginaliserade grupper av arbetare, som invandrare och ungdomar. Men regeringen ville inte lyssna på OECD:s rekommendationer att öppna upp svensk arbetsmarknad.

Annons

Till Dagens Industri kommenterade den moderata finansministern Anders Borg att OECD överdrev arbetsmarknadslagstiftningens betydelse. Detta trots att partiet själva i sina skrivelser till Riksdagen använder OECD:s rapporter som sin kanske främsta grund i arbetsmarknadsfrågor.

Inte heller tycks regeringen lyssna på svenska företagare. Professor Karl-Olov Arnstberg genomförde på uppdrag av Den nya välfärden en serie djupintervjuer med svenska småföretag om arbetsrätten under 2007 och 2008. Resultaten som presenterades nyligen visar att hela fyra femtedelar av företagen upplever problem med arbetsrätten. Närmast hälften av företagarna svarade att de hade hamnat i konflikter av olika slag som en direkt följd av denna lagstiftning.

Den främsta klagomål som företagen framförde var att arbetsrätten ledde till risktagande vid anställning. Lagstiftningen är krånglig och svårbegriplig, samtidigt som den förstås innebär att en företagare kan bli fast med en anställd som inte sköter sina arbetsuppgifter. Det senare är inget enormt problem för större företag, som i regel får en spridning av kompetens bland sina medarbetare. Men den företagare som anställer sin första medarbetare får oerhörda problem om denne missköter sina arbetsuppgifter men inte kan avskedas.

Denna risk att anställa leder till att många företag helt enkelt väljer att inte expandera genom att anställa. När man väl anställer försöker man samtidigt gå efter medarbetare med bra arbetsmarknadsbakgrund. Duktiga personer som har begränsat arbetsmarknadserfarenhet missgynnas i denna situation.

Det kanske inte är så konstigt att internationell och svensk forskning tydligt visar att arbetsmarknadsregleringar tränger ut marginaliserade grupper av arbetare, såsom ungdomar och invandrare. De som inte redan har arbetsmarknadserfarenhet hindras från att få jobb så att de kan bygga upp sin erfarenhet. Den svenske forskaren Per Skedinger, verksam vid Institutet för näringslivsforskning har för övrigt nyligen skrivit en hel bok om detta fenomen.

Men man får lätt känslan att regeringen är så inlåst i de nya moderaternas kursändring att man bortser ifrån såväl Den nya välfärdens exemplifiering av företagens vardagliga problem med arbetsrätten som Skedingers forskningsgenomgång på ämnet. Partiets image som Sveriges nya arbetarparti gör att man helst inte diskuterar friare arbetsrätt. I det sammanhanget tycks den borgerliga alliansen villig att hålla fast vid en politik som försvårar för framförallt de mindre företagen att växa och för dem som står utanför arbetsmarknaden att gå ifrån bidrag till arbete.

Nima Sanandaji

vd tankesmedjan Captus

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons