Annons

Moderat valtvång

Valfrihet. Det är moderaternas slagord.  Valfrihet är det som skall rädda den svenska folksjälen och göra oss lyckligare.
Debatt • Publicerad 13 juli 2009

I vårt samhälle idag har människor på många olika områden det som kallas valfrihet. Det är val till elbolag, telefoni och försäkringar. Det är val till skola, affär och läkare. Men blir vi lyckligare av det? Forskning visar att depressioner ökar i västvärlden och en teori är att det har att göra med alla val vi skall ta ställning till. Detta gör människor ångestfyllda. Moderaterna representerar en linje där valfrihet är central. Visst låter det fint. Men hur bra är det att mer och mer ställas inför valsituationer där förr staten gjorde valet åt dig? Förr kunde du ägna din tid åt annat istället för att bekymra dig om valet av läkare du gjort var tillräckligt bra.

Jag säger inte att socialdemokratin och staten skall bestämma allting. Men det tål att reflektera över vad alla dessa val gör med oss människor och vilka syften det tjänar. Marx sa en gång att ”religion är opium för folket”. Idag skulle man kunna byta ut det mot ”valfrihet är opium för folket”. För en befolkning som lägger större vikt vid vilken mobiltelefon de skall välja än huruvida alla svenskar skall få hjälp av försäkringskassan när de behöver det, det folket blir lätt att styra.

Annons

Moderaterna står i realiteten för en linje av en massa valtvång. Det blir konsekvenserna. Allting torde en befolkning inte behöva ta beslut om utan det skall de folkvalda kunna göra i gott förtroende. Genom Socialdemokraterna får vi en lugnare och lyckligare befolkning som istället kan fokusera på viktigare saker i livet än en massa onödiga val. Som politik!

Sara Hansson

socialdemokrat

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons