Annons

Mer hänsyn till individen

Kristdemokraterna har arbetat hårt för att identifiera brister och förbättringsåtgärder inom sjukförsäkringssystemet.
Debatt • Publicerad 13 april 2011

De stora förändringar som alliansen genomfört har gjort att fler människor idag får hjälp att komma tillbaka tidigare till sitt jobb. Men förändringarna har inte varit bra för alla. Kristdemokraterna har pekat på ett antal problem med dagens sjukförsäkringssystem. Undantagen från tidsgränserna har varit alltför snäva och människor som saknar sjukpenninggrundande inkomst står utan försörjning när tiden i sjukförsäkringen går ut.

Alliansen har nu presenterat ett förslag på hur sjukförsäkringen ska förbättras. Där finns flera av Kristdemokraternas förslag med. Förbättringarna innebär att fler omfattas av undantagen, så att de som är sjuka och inte kan jobba inte hamnar i kläm.

Annons

Möjligheten till individuella bedömningar vid den bortre tidsgränsen ökar, en särskild sjukpenning och ett nytt bostadsstöd införs för dem som lämnar tidsbegränsad förtidspension och bättre samverkan mellan myndigheterna är några av förbättringarna.

Dessutom förbättras samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Kristdemokraternas ansträngningar har gett resultat och nu tas viktiga steg mot en mänskligare sjukförsäkring.

Per-Olof Hermansson (KD)

distriktsordförande Västra Götaland södra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons