Annons

Medkänsla syns inte alltid

Slutreplik. Svar till Carlsson (S) och Björklund (S), BT 8/7. Svar till Enbert, BT 18/7 och svar till Hallgren, BT 18/7.
Debatt • Publicerad 25 juli 2014

Här är mina svar i de ämnen som de olika debattörerna har tagit upp:

* Det är inte alltid lätt att hålla reda på de olika begreppen i de styrandes invandringspolitik. Invandrare – flyktingar – kvotflyktingar – migranter/romer/ EU-medlemmar – emigranter – familjeinvandring – papperslösa – asylsökande är några begrepp som kräver olika handläggningsformer av kommunen.

Annons

Per Carlsson och Therése Björklund har kort och gott förenklat det hela med att Sverigedemokraterna ogillar människor från andra länder – en synnerligen infantil inställning.

* Brottsligheten har ju inte gått ner och ingen kan idag förneka att brott även begås av personer med utländsk bakgrund. Genom registrering kan brottslighet upptäckas på tidigare stadium och förhoppningsvis förebyggas. Brottsstatistik finns att tillgå. Vi anser att har man begått ett brott i sitt hemland, bör man också ta straffet där, även om det är ”spartanskt”. Förövaren visste vad den gjorde.

* Förbud mot böneutrop i Sverige står vi bakom, då böneutroparna sprider en religion som vi till 100 procent motsätter oss och som bland annat tillåter kvinnomisshandel, barnäktenskap, flera hustrur samt djurplågeri. Detta bryter även mot svenska lagar, som vi i första hand bör följa.

* Fyrverkerier är en plåga för många djur, antingen de avfyras på svenska eller icke svenska högtider och ofta medföljer skador på människor, framför allt barn.

Kan tänka mig att de som flytt från granateld, kulsprutor och bomber blir illa berörda när de hör samma ljud i Sverige ”på skoj.” Eller?

* Håller med er om att EU, tillsammans med Rumänien, är ett stort misslyckande och vi borde ställa högre krav på att medlemsländerna tar hand om sina medlemmar. Flyktingar/invandrare från utomeuropeiska länder är en annan sak.

Med vår humana flyktingpolitik skulle många fler utomeuropéer få det bättre i sina hemländer, och Sverige skulle få mer resurser över, för att komma upp till den tidigare nivån i välfärden, där ingen skall behöva vara fattig.

Håller också med er om att vi behöver en ordentlig jämlikhetssatsning för både svenska medborgare som papperslösa, vad gäller rättigheter och skyldigheter. Låt oss börja med att fattigpensionärerna inte skall behöva betala mer än 50 kronor för läkarbesök, tandläkarbesök och mediciner.

En god start att gemensamt bekämpa fattigdomen i Sverige.

* Pierre Enbert, ni som arbetar alldeles frivilligt med att aktivt hjälpa romerna kanske borde koncentrera insatsen till hemlandet.

Annons

Vi, som skänker pengar på gatan, borde ge våra bidrag direkt till de boende i de fallfärdiga skjulen i Rumänien. En slant på gatan (kläder och mat är inte önskvärt) verkar i första hand gå till de mobiltelefoner som används i samband med ”tiggeri”.

Att offentligt anklaga Rumäniens ambassadör för att ljuga, är ingen bra idé och kan skapa allmän misstro till ett EU-lands folkvalda representant.

* Stig Hallgrens översättning av ”tiggeri” till ”vädjan” är något av en egen konstruktion som saknar grund i vårt svenska språk.

Förstår dock vad som menas när romerna ”vädjar” om hjälp, då de tydligen inte får det stöd från EU som utlovats, trots att Sverige bidrar med miljoner till romernas integrering i hemlandet.

Att kalla de tiggande romerna i Sverige för en annan folkgrupp kanske är lite missvisande, då de flesta romer har integrerats i Rumänien, och arbetet med detta fortskrider.

Endast ett fåtal romer har sökt sig till Sverige för att sitta på våra smutsiga trottoarer med en McDonalds-mugg framför sig till allmän beskådning för alla förbipasserande.

* Att visa medkänsla behöver inte bara vara att man visar omgivningen att man är generös och skänker en slant till en tiggare, man kanske redan har gett bort sitt överskott till Barncancerfonden, vilket inte syns utåt. Ingen skall behöva anklagas för att inte ha medkänsla för sina medmänniskor och dömas för detta i media.

Ulla-Britt Åsén (SD) gruppledare, Borås

Meddelande från redaktören:

I och med den här slutrepliken förklarar vi den här debatten för avslutad i pappers-BT. Här på bt.se går det förstås även fortsättningsvis att kommentera inläggen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons