Media överdriver faran med nazisterna

Den uppmärksamhet nazisterna får är överdriven, menar Ragnar Lönnäng.
Media • Publicerad 13 juli 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det kanske lönar sig att tala med dem?
Det kanske lönar sig att tala med dem?Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nyligen har ett gäng unga nazister trängt sig på bland besökare, debattörer och journalister vid Almedalsveckan i Visby. De har skränat slagord, viftat med flaggor, stulit andras standar och betett sig allmänt otrevligt. Journalister har slagit på stort i format och omfattning som varit oproportionerliga.

I BT den 8 juli förekommer text om Almedalsnazismen på såväl kultur- som Sverigesidan. Min uppfattning är att deras närvaro fått alltför stora proportioner i media. Det är sorgligt att det bestående minnet från Almedalsveckan 2018 skall bli det nazistiska våldet. Jag är övertygad att Nordiska motståndsrörelsens medlemmar är mycket glada för uppmärksamheten.

Det talas om att NMR har en beredskap för fysiskt våld i rörelsen. Det fysiska våldet har omnämnts i flera sociala medier och i pressen. Min bedömning är att deras resurser för fysiskt våld är mycket begränsade. Om man för ett ögonblick tittar i backspegeln och söker jämförelser med vad som fanns i Tyskland inom SA och SS i mitten av 1930-talet, så kan man tala om beredskap för fysiskt våld.

De svenska killar och tjejer som fascineras av maktstrukturerna i Tredje riket räknar troligen inte med att utveckla sin rörelse med vapen och våld. Det hindrar inte att samhället måste vara vaket och berett att agera när vår yttrandefrihet missbrukas av dem som vill ”störa” vår demokrati.

Det har startats flera liknande organisationer under efterkrigstiden, såväl till vänster som till höger i svensk politik. Alla sådana uppstickare med plakat från nazismen och kommunismen har självdött och medlemmarna har tänkt om – om de ens är i livet?

Ragnar Lönnäng