Annons

Matfusket måste stoppas

Stoppa matfusket. Med låga straff och näst intill obefintliga kontroller går det att fuska hur mycket som helst med märkning av mat. Konsumenter måste kunna lita på att det som står på förpackningarna också stämmer.
Debatt • Publicerad 20 maj 2014
För ett drygt år sedan var hästköttsskandalen ett faktum. Det tyska hästköttet ovan hade korrekt märkning. På andra håll slarvades det rejält.foto TT/AP
För ett drygt år sedan var hästköttsskandalen ett faktum. Det tyska hästköttet ovan hade korrekt märkning. På andra håll slarvades det rejält.foto TT/APFoto: 

För en tid sedan uppmärksammade flera tidningar en mycket viktig nyhet för att belysa det utbredda fusket med mat och hur organiserade brottssyndikat nästan ostört kan märka om matvaror utan några nämnvärda risker från rättvisan.

Det är en dyster läsning som visar att matfusket som uppdagats, med förra årets hästköttsskandal i minnet, inte på något sätt är ett övergående problem. Sverigedemokraterna har på bred front lyft denna fråga i riksdagen och det är ytterst tveksamt om regeringen tar den på tillräckligt stort allvar.

Annons

I artiklarna, som bygger på en TT-text, kan vi läsa att det fuskas med varornas vikt, icke ekologiska varor märks som ekologiska, viktiga ingredienser ersätts med andra billigare och att köttråvaran kan utgöras av en helt annan art än vad som står på förpackningen. Inga direkta nyheter för den som jobbar med dessa frågor, men väl så viktigt att skapa kunskap kring hos allmänheten.

Det omfattande fusket kan fortgå därför att kontrollerna är nästintill obefintliga och att sanktionsmöjligheterna och straffen är fånigt låga. För att möta denna situation har Sverigedemokraterna identifierat tre viktiga åtgärder som ska samverka i kampen mot fusket, nämligen obligatorisk ursprungsmärkning av samtliga animaliska produkter, utökade kontroller samt utökade sanktionsmöjligheter och straff.

Dessa förslag framförde vi i riksdagen under april och kommer att fortsätta att driva tills att matfusket är tyglat.

Att Sverigedemokraterna värnar det svenska jordbruket ska väl förhoppningsvis inte komma som en nyhet vid det här laget, men vi menar också att svenskt jordbruk och hög livsmedelssäkerheten i mångt och mycket är synonymt med varandra. Därför vill vi dels uppmuntra människor att använda sin konsumentmakt att köpa svenskt, men också se till att garantera konsumenterna att det som står på en förpackning också är innehållet.

Vi vill också ge konsumenterna makten att kunna välja bort kött från länder där djuromsorgen är dålig och läder som struntar i EU:s förbud mot antibiotika i förebyggande syfte. I dessa hänseenden står Sverige i en klass för sig, men tyvärr på bekostnad av att billigt importkött flödar in över gränserna.

På sikt vill vi helt förbjuda import av kött från djur där djuromsorgen inte uppnår en rimlig nivå och där produktionsmetoderna riskerar människors hälsa genom uppkomst av multiresistenta bakterier. Att köpa svenskproducerade varor ger bra och säker mat på borden med god miljöprestanda, samtidigt som det ger fler arbetstillfällen bland de så viktiga landsbygdsföretagen. Regeringens EU-vänliga lägsta-pris-politik börjar nu få just de konsekvenser man kunnat vänta.

Förutom vårt förslag om obligatorisk ursprungsmärkning tillskjuter vi också medel för utökade kontroller till livsmedelsverket. Ända sedan hästköttsskandalen eskalerade har vi arbetat intensivt med frågan och det är bekymrande att regeringen inte agerat hårdare och mer distinkt.

Av de matskandaler som tidigare avslöjats är det ytterst få som har lett till åtal och fällande domar. Så gott som alla förundersökningar om brott mot livsmedelslagen läggs ned av polis och åklagare, ofta med hänvisning till att straffsatserna är för låga. I dag finns endast bötesstraff för brott mot livsmedelslagen.

Sanktionsmöjligheterna mot dem som fuskar måste alltså öka rejält eftersom straffvärdena i dag inte är tillräckliga för att avskräcka. På så vis kan konsumenternas trygghet öka samtidigt som konkurrenssituationen förbättras.

Josef Fransson (SD) Skövde, riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Vi samlar nu texter om EU-valet på en separat sida.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons