Annons
Debatt

Många nöjda med coacherna

Faktum är att åtta av tio arbetssökande som fått hjälp av en jobbcoach är nöjda med stödet och tycker att de haft nytta av det i sitt jobbsökande, skriver Jan Ericson och Tomas Tobé.
Debatt • Publicerad 15 mars 2011

I fredags hölls en särskild debatt i riksdagen om arbetsmarknadspolitiken och stödet till de arbetslösa. Den senaste tidens hårda angrepp mot jobbcoacherna känns väldigt orättvisa. Genom att plocka fram ett par coacher som utmålas som oseriösa och leta fram några missnöjda arbetssökande försöker man sprida en negativ bild. Och genom ologiska jämförelser påstår man att resultatet av coachningen är ett fiasko.

Faktum är att åtta av tio arbetssökande som fått hjälp av en jobbcoach är nöjda med stödet och tycker att de haft nytta av det i sitt jobbsökande. Och fyra av tio som tagit hjälp av en jobbcoach har fått jobb inom tre månader.

Annons

När man påstår att de som inte använt jobbcoach lyckas lika bra med sitt jobbsökande som de som fått stöd av en coach så stämmer det säkert. Men när vi möter arbetssökande, arbetsförmedlare och coacher får vi en tydlig bild av att de arbetslösa som väljer bort stödet från en jobbcoach ofta gör det för att man redan har ett jobb på gång eller tror sig vara så attraktiv på arbetsmarknaden att man klarar sig själv. Det är kanske inte så konstigt om denna grupp då lyckas lika bra med att få arbete som de som tar hjälp av en coach? De som behöver stöd av en coach står sannolikt lite längre från arbetsmarknaden och behöver lite mer stöd. Man jämför helt enkelt äpplen och päron, och det säger väldigt lite om hur duktiga coacherna är.

Visst har det funnits oseriösa inslag bland jobbcoacherna. Till följd av den djupa lågkonjunkturen har det funnits väldigt många upphandlade jobbcoacher, som mest var det över 900 stycken spridda över landet. Då är det är kanske inte så konstigt om några oseriösa lyckats komma med. Det viktiga för framtiden är att ha bättre kontroll över vilka företag som används. Vi vill också ge den enskilde arbetssökanden rätten att alltid få välja (och välja bort!) en jobbcoach. Lagen om valfrihet medger redan detta, men lagen tillämpas inte alltid i praktiken.

En sak som kritikerna missar är att de omställningsavtal som finns på arbetsmarknaden enligt avtal mellan arbetsgivarna och de fackliga organisationerna till stor del bygger just på stöd från jobbcoacher.

Resultaten som omställningsföretagen uppvisar är mycket goda. Ofta är det faktiskt exakt samma företag som arbetar inom omställningsavtalen som de som erbjuder coachning enligt avtal med arbetsförmedlingen. Lika missnöjda som Socialdemokraterna är med jobbcoacherna, lika nöjda är alltså LO med samma coacher – när de arbetar inom omställningsavtalen. Det finns inga logiska skäl att den som inte omfattas av ett omställningsavtal ska få sämre stöd än andra. Därför är det självklart att stödet från jobbcoacher ska finnas kvar.

Jan Ericson (M)

riksdagsledamot, utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot, ordförande arbetsmarknadsutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons