Annons

Många frågetecken kring kongressbygget

Efter att vi i Nätverket mot kongresshuset haft möte, beslutades att en överklagan av beslutet om att bygga om gamla Folkets Hus skall lämnas in. En överklagan är redan inlämnad av advokat Olle Lindeblad.
Debatt • Publicerad 19 februari 2014

Upprördheten var mycket stor då handlingar, som gäller ombyggnaden, fanns att ta del av.

Där fanns så många frågetecken att jag inte kan ta upp allt här, utan vill göra boråsarna uppmärksamma på följande punkter:

Annons

1. Möbleringen görs ”rörlig” och stapelbar? Scener kan byggas av ”rörliga” scenbord eller ”saxbord”. Krav på eventuella gradänger, rörliga eller med saxbord infällda i golvet, bör diskuteras i en eventuell systemhandling.

2. Stora sessionssalen, i sin maxi-mala storlek, innehåller en balkong med två rörliga läktare och är beräknad för cirka 1 000 sittande personer, varav 300 på balkongen. Salen formas som en multihall med ett plant golv. Stolarna skall ej vara fasta utan kunna staplas. Eftersom sluttande golv ej skall finnas i stora salen blir det ingen form av kongressal. I ryggen på framförvarande fåtölj skall finnas en skrivskiva för handlingar, laptop eller Ipad. Stolarna skall vara av bekväm typ enligt de krav som kongressledamöter önskar tillgång till. Så blir det alltså inte. Vem vill hyra en sal med löst möblemang och stapelbara möbler, med en stol som i bästa fall har en stoppad sits? På den skall kongressledamöter tillbringa upp till tre dagars förhandlingar.

3. Restaurangens och kökets placering är en ren katastrof. Vilken krögare vill ha sitt kök i tre våningar med hiss emellan? Vi har frågat ett par krögare och beskrivit hur det kommer att se ut. Dessa har helt förkastat det arrangemang som förslaget visar. De skulle aldrig kunna jobba effektivt i den planering som ritningen beskriver.

Om det skall serveras lunch eller middag till 900 personer, Nobelprismiddagarna har ju cirka 1 200 middagsgäster och där kan vi iaktta hur många servitörer det vill till för att alla ska kunna äta samtidigt och få varma tallrikar. Skall då i detta kongresscenter tallrikarna åka hiss från köket till den stora matsalen? Hur skulle det gå till? Hur många tallrikar med varm mat får plats i hissen och hur skall servitörerna hantera dem när hissen kommer upp? Kan det tänkas att det blir trängsel vid hissen då en servitör bara kan ta ett begränsat antal i händerna? Kan det drag som uppstår i hissen orsaka att maten kallnar tills alla 900 kan börja äta, eller får de äta i omgångar?

Om jag uppfattat detta fel, så kom med ett tillrättaläggande av hur maten skall lagas, hur den skall serveras varm till alla gäster, så att alla kan börja äta samtidigt.

4. Entrén i Folkan har en väggbeklädnad av Napoleonmarmor från 1930-talet, cirka 255 kvadratmeter stor. Bara den skulle kunna kulturminnesförklara byggnaden. Om den skulle placeras utvändigt, skulle den under några få år komma att fördärvas av luftföroreningar och årstidernas växlingar till oigenkännlighet. En marmor för utomhusbruk skall vara helt fri från hårsprickor och utvändiga luftblåsor för att icke frysa sönder.

Detta var bara några exempel av många som inte stämmer med verkligheten. Kom till sans och skjut detta luftslott på framtiden. Det skall väl ändå inte bli en ”triumfbåge” för medlemmarna i kommunfullmäktige i Borås?

Leif Petzäll

boråsare sedan 1935, medlem i Nätverket mot kongresshuset

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons