Annons

M kan rädda välfärden

Beskedet att regeringen tillför extra miljarder till kommunerna kommer för sent. Regeringen har dessutom förbrukat budgetutrymmet till annat, skriver Jan Ericson.
Debatt • Publicerad 22 januari 2020
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Inför valet 2014 lovade nuvarande statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Nu har vi facit – Sverige är i dag ett av de sex EU-länder som har högst arbetslöshet. Samtidigt har vi den i särklass lägsta ekonomiska tillväxten i hela EU.

Svensk ekonomi försvagas nu snabbt. Finansminister Magdalena Andersson (S) varnar för lägre tillväxt och stigande arbetslöshet. Det betyder i sin tur att skatteintäkterna för kommunerna kommer att minska samtidigt som kostnaderna i ersättningssystemen kommer att öka. Detta är något vi moderater varnade för redan i höstas när vi i vår budgetmotion ökade statsbidragen till kommunerna kraftigt. Tyvärr blev den nedröstad.

Annons

Nu presenterar vi moderater istället ett räddningspaket för välfärd och trygghet. Det är ett grundligt utarbetat dokument med full finansiering av de stora, snabba tillskott vi vill göra till kommunerna, sjukvården, polisen och rättsväsendet. Allt finansieras genom omprioriteringar – och vi höjer inga skatter.

”Uppsägningarna inom sjukvård och omsorg pågår för fullt, och även inom rättsväsendet hotar uppsägningar om man inte får mer pengar.”

Nu får partierna lite tid att fundera och eventuellt återkomma till oss för diskussioner i finansutskottet om eventuella ändringar eller tillägg i vårt förslag. Med lite tur kommer vi att kunna samla en majoritet för ett bra slutresultat.

Det är lite märkligt att nu även ”JÖK-partierna”, alltså S, C, MP och L, säger att man delar övriga partiers bedömning om att välfärden behöver mer pengar. Alla fyra säger att man kommer att återkomma till detta i vårbudgeten, men det finns många frågetecken. Är det riktiga pengar som tillförs, eller flyttar man bara pengar mellan 2021 och 2020? Det återstår att se.

Från moderat sida tycker vi det är viktigt med tydlighet och snabba besked. Uppsägningarna inom sjukvård och omsorg pågår för fullt, och även inom rättsväsendet hotar uppsägningar om man inte får mer pengar.

Man undrar såklart också varför de fyra JÖK-partierna nu plötsligt inser att välfärden behöver mer resurser. Detta påpekade alltså vi moderater redan i höstas och vi har med det i vår budgetmotion. JÖK-partierna däremot röstade igenom sin budget så sent som veckan före jul med alldeles för lite till välfärden. Nu efter jul, bara ett par veckor in på det nya året, inser de att välfärden behöver mycket mer resurser. Vad är det som fått dem att ändra sig under bara några veckors jul- ledighet?

Det stora problemet för JÖK-partierna är att de dessutom redan förbrukat hela budgetutrymmet till annat. Ökat bistånd, friår, utökning av de kritiserade extratjänsterna och fler ineffektiva klimatsatsningar. Detta är sådant vi moderater prioriterar bort för att kunna ge mer pengar till välfärden och tryggheten. Hur ska JÖK-partierna kunna finansiera mer pengar till välfärden samtidigt som ekonomin försvagas? Kommer man kunna enas om besparingar eller väntar stora skattehöjningar? Risken är stor att allt kommer dras i långbänk, samtidigt som välfärden och rättssystemet tvingas göra sig av med personal när de egentligen skulle behöva anställa fler.

Om riksdagen tar ansvar kan de svenska kommunerna, sjukvården och vårt rättsväsen snabbt få rejäla tillskott. Vårt förslag skulle ge Borås kommun 23 extra miljoner, Mark 7 miljoner, Ulricehamn 5 miljoner och för Vårgårda, Herrljunga, Bollebygd, Svenljunga och Tranemo handlar det om cirka 2–2,5 miljoner extra per år. Västra Götalandsregionen skulle dessutom få 150 miljoner extra, vilket skulle räcka till 220 nya sjuksköterskor.

Jan Ericson (M), riksdagsledamot, finansutskottet, och Moderaternas ansvarige för kommunekonomiska frågor

Jan Ericson (M) - riksdagsledamot från Ubbhult, Marks kommun.
Jan Ericson (M) - riksdagsledamot frÃ¥n Ubbhult, Marks kommun.Foto: Erik Jullander
Annons
Annons
Annons
Annons