Annons

Lite hjälp med förstamajtalet

Under årets 1 maj är socialdemokraternas tema ungdomsarbetslösheten. Svaret är i många fall utbildning.
Debatt • Publicerad 30 april 2014

Jag har ett förslag till inledning till förstamajtalet så att Torbjörn Johansson som talar i Borås, Mark och Tranemo kan få hjälp med inspiration. Så här kan du säga:

”Vårt fokus i dag är att minska ungdomsarbetslösheten. Det hänger tätt ihop med skolfrågan. Det är ingen tvekan om att det är de elever som inte klarar sig i skolan som också hamnar i utanförskap och arbetslöshet.

Annons

De som inte har godkända betyg i grundskolan har små förutsättningar att få jobb. Nästan var tionde person mellan 16 och 25 år går varken i skolan eller till ett arbete. Det är en fullständigt oacceptabel situation.

För att alla ska klara skolgången krävs kunniga och engagerade lärare. För elever med föräldrar som saknar en egen studiebakgrund är lärarna särskilt viktiga. Inom bara sex år spår SCB en brist på 43 000 lärare. Det är ett förskräckande scenario för oss som vill att kunskaper ska vara vår främsta tillgång i konkurrensen med andra länder. Sverige har inte råd att lämna eleverna utan kvalificerade lärare. Det äventyrar hela vår framtid. Vi måste lyssna på lärarna när de säger att de låga lönerna är orsaken till det låga intresset för lärarutbildningen.

De satsningar vi gör på 30 000 nya utbildningsplatser i framförallt komvux och yrkesvux spär på lärarbristen och understryker behovet av åtgärder för att locka fler till läraryrket. Åtgärderna är helt nödvändiga när eleverna nu väljer bort yrkesprogrammen. Men alla åtgärder för att öka utbildningens volym måste också följas av rejäla satsningar för att locka lärare, annars blir de bara slag i luften.

Vi har en del att bevisa vad gäller lärarlönerna. Lärarförbundet kunde nyligen visa att lärarna generellt tjänar 500 kronor mindre i kommuner med socialdemokratiskt styre. Delvis kan skillnaden förklaras av sämre skattekraft. Men hälften av skillnaden är oförklarlig. Det duger inte.

Jag vill därför uppmana de socialdemokratiska kommunalråden att göra något åt saken. Men det räcker inte. För att stänga lärarnas lönegap gentemot andra grupper måste staten gå in. Om vi på allvar vill ta itu med ungdomsarbetslösheten måste vi först ta i itu med skolans utmaningar.”

Eva-Lis Sirén ordförande Lärarförbundet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons