Annons

Kryssa rätt för klimatet

Klimatnätverket i Borås har letat upp de riksdagskandidater från Sjuhärad som är mest klimatvänliga. I sitt debattinlägg lyfter Nätverket fram och rekommenderar kandidater från de olika partierna.
Debatt • Publicerad 3 september 2014
Foto: 

Den överhängande risken för avgörande förändringar i jordens klimat bara inom några decennier har visats på ett skrämmande övertygande sätt av IPCC. Det är därmed ytterst märkligt att denna ödesfråga syns så lite i valdebatten och att våra politiker i allmänhet tar så lätt på problemet.

Därför har vi, några boråsare, bildat ett klimatnätverk som försöker uppmärksamma frågan och påverka beslutsfattare.

Annons

Vi vill främja att de mest klimatmedvetna kandidaterna väljs till riksdagen i höst och har därför utarbetat följande kryssrekommendationer för val till riksdag i Västra Götalands Läns Södra:

* Centerpartiet: David Hårsmar (nummer 14 på listan)

* Feministiskt Initiativ: Sissela Nordling Blanco (2)

* Folkpartiet: Karin Karlsbro (30)

* Kristdemokraterna: Sara Degerman Karlsson (1)

* Miljöpartiet: Sassi Wemmer (1)

* Moderaterna: Ingen kandidat är värd ett kryss.

* Piratpartiet: Anders S Lindbäck (27)

* Socialdemokraterna: Petter Löberg (2)

* Sverigedemokraterna: Ingen kandidat är värd ett kryss.

Annons

* Vänsterpartiet: Ida Legnemark (1)

Vår bedömning grundar sig på svaren på två “valkompass”-frågor från två offentliga undersökningar, Aftonbladets och SVT:s. I den ena undersökningen frågades om man instämmer i:

“Koldioxidskatten på bensin bör höjas” och “Det är acceptabelt att en åtgärd för att värna om miljön och klimatet sker på bekostnad av ekonomisk tillväxt och sysselsättning”.

I den andra var motsvarande frågor om man instämmer i:

“Bensinskatten ska höjas” och “Att bekämpa klimatförändringarna ska överordnas alla andra politiska frågor”.

Vi bedömde att en kandidat är värd ett klimatkryss om hen svarar positivt på båda frågorna i någon av undersökningarna. I de fall när flera kandidater är kryssvärda har vi valt den som står överst, alternativt den som svarat mest positivt.

Vi har, trots en egen enkät till de tio första namnen på varje lista, inte lyckats få svar från alla kandidater och det är därför möjligt att någon är kryssvärd utan att vi känner till det.

Vår rekommenderade krysslista är ordnad efter parti utifrån resultatet av alla granskade kandidater där (FI) har de flesta högst kryssvärda kandidaterna, tätt följda av (V) och (MP).

Bland allianspartierna hittade vi ytterst få kryssvärda och i Folkpartiets fall tvingades vi rekommendera ett namn från deras rikslista då vi inte lyckades hitta någon kryssvärd kandidat på Västra Götaland Södra-listan. För Moderaterna hittade vi inte någon ens på hela-landet-listan.

Är du väljare? Visa ditt klimatengagemang med ett kryss på din valsedel. Är du riksdagskandidat? Kom du trots ett starkt klimatengagemang ändå inte med på vår lista? Ge dig då tillkänna i debatten.

Annons

Den globala uppvärmningen pågår och behöver möta allt möjligt motstånd.

Thomas Svensson för Klimatnätverket i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons