Annons

Köttproduktion skadar klimatet

Robert Larsson, LRF Sjuhärad, påstår i BT 19/6 att köttproduktion skulle vara mindre skadlig för miljö och klimat i Sjuhäradsbygden om man utnyttjar dess hagmarker.
Debatt • Publicerad 11 juli 2008

Han har i sin insändare ingen hållbar förklaring varför en sådan uppfödning skulle vara mindre skadlig och undviker nämna problem i samband med sådan uppfödning, t.ex.:

Skall dessa djur enbart födas upp på bete året runt? Hur lång tid tar det då att uppnå s.k. slaktvikt? Blir ett sådant kött 2-3 gånger dyrare än annat kött? Blir det inte ganska lite kött som går att sälja till ett rimligt pris? Kornas och deras bajs (gödselns) klimatpåverkan blir väl knappast mindre när de rör sig fritt ute?

Annons

Mest allvarligt är hans felaktiga påståenden. Han säger t.ex. ”Varje år skövlas skogar i Brasilien och andra länder på över tre miljoner hektar som görs om till sojabönsodlingar och betesmarker.” vilket nog stämmer men så säger han också ”Svenska konsumenter bör avstå från att äta såväl kött som sojaprodukter från andra sidan jorden ?” . Det han undviker att nämna är att den i särklass största delen av denna sojaproduktion går till djurfoder (köttproduktion). De som bidrar mest till denna skövling är därför de som äter köttet från djur som fått detta foder. Genom att byta ut det kött man tänkt äta mot någon sojaprodukt blir man mindre delaktig i denna skövling men också i den skadliga miljö- och klimatpåverkan som köttproduktionen i så stor utsträckning orsakar samt bidrar till att färre djur utsätts för i många fall inhumana uppfödningsmetoder.

Han säger vidare ”Vi har världens tuffaste djurskyddslag och världens strängaste regler för spridning av gödsel för att minimera kväveläckaget till vatten.” Den svenska djurskyddslagen ger tyvärr ett ganska bristfälligt skydd för vissa djur, t.ex. kycklingar och grisar i dessa stordriftsanläggningar och nötkreatur är inte garanterade att få komma ut och beta, t.ex. för nötkreatur under 6 månader samt tjurar finns inget sådant krav. Alla bönder verkar inte heller måna om att låta sina nötkreatur få gå ute och beta. Många mjölkbönder gillar inte beteskravet och deras intresseförening LDM Sveriges mjölkbönder vill avskaffa detta. Många bönder får dispens så de inte behöver släppa ut sina kor. Det rörde sig för 9 år sedan om 6000 kor och det verkar inte blivit svårare att få dispens.

Vad gäller kväveläckaget vill jag hänvisa till en rapport från WWF, som bl.a. redovisades i Metro den 24 juni (sid 2) där en huvudrubrik var ”Köttindustrin största hotet mot allt levande i Östersjön.” I utredningen sägs ”Polen, Ryssland och de baltiska länderna kommer inte i närheten av oss när det gäller utsläpp från jordbruket, men de är sämre på att rena sitt avloppsvatten.”

Vad kan Du och Jag då göra för djuren, miljön och klimatet?

Kräva konkreta politiska beslut för att förbättra situationen för de djur som föds upp!

Minska konsumtionen av kött och ersätta med t.ex. soja- eller andra bönprodukter!

Ingemar Rosberg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons