Annons

Kortare väg till ett friskare liv

Genom en effektivare rehabilitering som kommer alla sjukskrivna till del ökar vi möjligheterna för återgång i arbete, skriver Gunnar Axén och Ulf Sjösten (m).
Debatt • Publicerad 3 januari 2008
"Det bästa sättet att bryta en långvarig sjukskrivning är genom att se till att den aldrig uppstår."
"Det bästa sättet att bryta en långvarig sjukskrivning är genom att se till att den aldrig uppstår."Foto: Scanpix

Sverige har en av världens friskaste befolkningar, samtidigt som vi har världens längsta sjukskrivningar. Det är ett stort problem som tidigare regeringar inte orkat ta tag i. Faktum är att det finns få grupper som har blivit så styvmoderligt behandlade av socialdemokraterna som de sjukskrivna. Kan någon ge ett exempel på en verkningsfull åtgärd som den förra regeringen genomförde för att hjälpa sjuka tillbaks till arbete?

Istället för att ta itu med sina misslyckanden försökte socialdemokraterna sopa problemet under mattan. Genom långa, passiva sjukskrivningar och genom att förtidspensionera människor som i många fall hade kvar arbetsförmåga trixade de med siffrorna, på bekostnad av tusentals människors framtid. Under socialdemokraternas år vid makten förtidspensionerades 140 personer varje dag, eller ett Fristad varje månad. Totalt saknade 1.5 miljoner människor möjlighet att delta på arbetsmarknaden när socialdemokraterna förlorade makten.

Annons

Nu genomför allians för Sverige de största satsningarna sedan 1992 på att förbättra rehabiliteringen och sänka trösklarna tillbaka till arbetslivet för sjukskrivna och förtidspensionerade. Nyligen presenterade regeringen ett förslag för hur åtgärder ska sättas in tidigt under sjukskrivningen. Det bästa sättet att bryta en långvarig sjukskrivning är genom att se till att den aldrig uppstår.

Vi inför också en rehabiliteringsgaranti och ger företagshälsovården en viktigare roll i rehabiliteringsarbetet. Genom en effektivare rehabilitering som kommer alla sjukskrivna till del ökar vi möjligheterna för återgång i arbete. I budgeten avsätts också 3,4 miljarder kronor för att stärka rehabiliteringen.

Vi ger även större möjligheter för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunerna och sjukvården att samordna sina insatser för att finna individuella lösningar som hjälper den enskilde tillbaka till arbetslivet. Eftersom varje individ och dennes sjukdom skiljer sig från andra så behöver flexibiliteten öka. Då är det viktigt att gränserna mellan olika myndigheter, med i grunden samma mål, rivs och att risken för att människor hamnar mellan olika stolor minimeras.

Nystartsjobben har varit den mest framgångsrika åtgärden under det gångna året för att bryta människors utanförskap. I synnerhet många ungdomar och långtidsarbetslösa har på detta sätt kunnat komma in i arbetslivet. Nu föreslår vi även införande av Nyfriskjobb som fungerar på ett liknande sätt som Nystartsjobben. Skillnaden är att skattesänkningen – kostnadsminskningen – för den arbetsgivare som anställer någon på ett som varit långtidssjukskriven eller förtidspensionerad blir dubbelt så stor.

Det finns idag många förtidspensionerade som skulle vilja prova på att jobba för att komma tillbaka till arbetslivet, men som inte vågar eftersom att man förlorar rätten till sin förtidspension efter tre månader. Vi förlänger därför möjligheten för den förtidspensionerade, som vill prova på att jobba, att kunna ha sin förtidspension vilande i upp till ett år.

Vi förbättrar rehabiliteringen, gör det mer attraktivt för arbetsgivare att anställa de som varit utanför arbetsmarknaden länge på grund av sjukdom och underlättar för den som är sjukskriven eller förtidspensionerad att komma tillbaka till arbetslivet. Vårt mål är att skapa en kortare väg till ett friskare liv.

Gunnar Axén (m)

ordf. i riksdagens socialförsäkringsutskott

Ulf Sjösten (m)

gruppledare i finansutskottet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons