Annons

Kommunen ska inte driva näringsverksamhet

I dagarna påbörjas mitt uppdrag som ambassadör för kvinnors företagande.
Debatt • Publicerad 23 maj 2008

Ett spännande och roligt uppdrag som innebär bland annat att inspirera kvinnor och flickor till att se möjligheterna i att starta företag. Själva eller tillsammans med andra i kooperativ.

Andelen kvinnliga företagare är idag relativt liten och alliansregeringen har därför satsat på att få fler kvinnor som företagare. Bland annat genom detta att utse ambassadörer.

Annons

Men regeringen värnar självklart företagande över huvudtaget. För att få fler företag behövs ett bra företagsklimat. En kommun ska skapa möjligheter och förutsättningar för ett rikt näringsliv. Men en kommun ska inte själv driva kommersiella företag.

Då blir jag lite förvånad när jag läser Ingvar Zachrissons (c) artikel i BT den 20 maj.

Jag hoppas jag har missförstått Zachrisson som skriver att besöksnäringen ska vara en viktig kommersiell verksamhet för Borås stad. Det är väl inte Borås stad som ska bedriva kommersiell verksamhet? Anser Zachrisson att vi ska använda skattebetalarnas pengar till att bedriva näringsverksamhet? Det verkar så eftersom han förespråkar en ökning av resurser såväl ekonomiska som kompetensmässiga för att satsa på besöks- och turistnäringen. I stället för att lägga kommunens resurser på vård, skola och omsorg. Då är vi fel ute.

Självklart är besöksnäringen viktig för Borås stad. Och det är viktigt med samverkan. Men kommunen ska ge förutsättningar för privata näringsidkare att bedriva den. Kommunen själv ska inte göra det.

För att få fler kvinnor som företagare så är det också viktigt att skapa möjligheter att starta fler företag inom de mer traditionellt kvinnliga områdena, vård och omsorg. Där har Borås en lång väg att vandra.

Anne-Marie Ekström (fp)

ambassadör för kvinnors företagande

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons