Annons

KD: Aldrig mer fastighetsskatt

Ett av Kristdemokraternas viktigaste vallöften 2006 var att avskaffa fastighetsskatten.
Debatt • Publicerad 16 september 2010

Den var orättvis och oförutsägbar, och styrdes av vilket pris dina grannar fick när de sålde. Nu är skatten borta, trots att KD var ensamma om att driva frågan i allianen. Den statliga fastighetsskatten, som tidigare var en procent av taxeringsvärdet, utan övre tak, har nu gjorts om till en kommunal avgift. Ett tak på fastighetsavgiften har satts till cirka 6 000 kronor, men dock aldrig mer än 0,75 procent av taxeringsvärdet.

Jämfört med hur det gamla socialdemokratiska systemet var konstruerat har alla fått en lägre skatt. Hotet från fastighetsskatten är dock inte borta. Den rödgröna oppositionen är överens om att återinföra fastighetsskatten och hävdar att den enbart kommer att gälla hus med ett taxeringsvärde på mer än 4,5 miljoner kronor. Men i takt med att taxeringsvärdena stiger kommer fler och fler att få kraftigt höjd fastighetsskatt.

Annons

Vad man dessutom inte berättar lika högt är återinförandet av förmögenhetsskatten. För en änka med en villa som är amorterad och har ett taxeringsvärde överstigande 2,5 miljoner kronor, kommer en skatt på 1 procent att tas ut. Det är en skattehöjning på 25 000 kronor per år, jämfört med idag. 

Därför går nu Kristdemokraterna till val på att helt avskaffa fas-tighetstaxeringen och taxeringsvärdena.

Vi vill inte heller att fastigheter ska vara en del av kapitalinkomstbeskattningen. En röst på Kristdemokraterna är en röst på att aldrig mer få tillbaka fastighetsskatten.

Tuve Skånberg (KD)

riksdagsledamot 1991-2006

kandidat i riksdagsvalet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons