Annons

Kärnvapenfrågan glöms i valrörelsen

I dagarna är det precis ett år sedan 122 av FN:s stater enades om ett avtal som förbjuder kärnvapen, påtalar Åke Widfeldt.
Politik • Publicerad 13 juli 2018
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den här bilden är gammal, från en provsprängning 1952, men hotet hänger fortfarande kvar.
Den här bilden är gammal, från en provsprängning 1952, men hotet hänger fortfarande kvar.Foto: TT

För att ett sådant avtal ska gälla måste varje lands regering skriva under det och landets riksdag godkänna det. I Sverige är de politiska partierna splittrade i denna fråga trots att en majoritet av befolkningen (86 procent) i en Sifo-undersökning sagt ja till avtalet.

Tyvärr diskuteras denna fråga inte alls i debatten inför riksdagsvalet i höst. Det är oerhört viktigt att de blivande riksdagsledamöterna sätter sig in i något som är så avgörande för det fortsatta livet på vår planet.

Annons

Kärnvapenmakterna fortsätter att investera miljarder i uppgradering och modernisering av kärnvapnen och vägrar att fullfölja det löfte man avgivit i det så kallade NPT-avtalet, där man enligt artikel sex åtagit sig att arbeta för att avskaffa dessa vapen.

Nyligen har nobelpristagaren Ican (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) låtit YouGov Deutschland GmbH genomföra en opinionsundersökning i Belgien, Nederländerna, Tyskland och Italien, samtliga Nato-medlemmar som har kärnvapen utplacerade inom sina gränser. Frågan gällde om de ska godkänna FN:s kärnvapenförbud. Resultatet blev att en majoritet i alla länderna vill att man ska säga ja till avtalet och bara c:a 15 procent vill att man ska avstå.

I Sverige gäller diskussionen framför allt om det militära samarbete som man inlett med Nato skulle äventyras om man godkände kärnvapenförbudet. Ican menar att så inte är fallet. Det kan därför vara intressant att se vad invånarna i dessa fyra Nato-länder anser.

Vad tycker våra riksdagskandidater?

Själv vill jag inte rösta på den som säger nej till FN:s kärnvapenförbud.

Åke Widfeldt, Föreningen Glokala Sjuhärad (partnerorganisation till Ican)

Annons
Annons
Annons
Annons