Annons

Kameror leder inte till trygghet

Efter bränderna och skadegörelsen på Hulta torg i maj har frågan om övervakningskameror återigen kommit på tapeten.
Debatt • Publicerad 3 juni 2014
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Alla vill givetvis ha ett trevligare torg och en tryggare miljö, men till vilket pris?

Många har en övertro på att kameror både förebygger och löser brott. Verkligheten visar dock något helt annat. Det finns många exempel (London är det främsta) där avsaknaden av kameror i ett visst område gör att det klaras upp fler brott just där. Och i Köpenhamn, som på intet sätt är befriat från kriminalitet, har polisen på vissa platser plockat ner kameror då de varken bidrar till att lösa eller förebygga brott.

Annons

Tron på att antalet uppklarade brott ökar ju fler kameror och andra tekniska prylar polisen har till sitt förfogande är direkt farlig. Verkligheten är inte som i en modern kriminaliserie på tv där all häftig teknik löser precis allting. 

Vi i Piratpartiet vill se fler närpoliser som bygger förtroende mellan sig själva och allmänheten. Vi vill se poliser som kommer ut från bakom sina mörka bilrutor och faktiskt pratar med människor. 

Andreas Kettelhoit (PP) kontaktperson, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons