Annons

Jansson ger andra perspektiv

Replik. Svar på BT:s ledare 27/7.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2014
Programmet ?Anders tar parti? är tänkt att bredda SVT:s valbevakning skriver Kenny Adersjö.foto tt
Programmet ?Anders tar parti? är tänkt att bredda SVT:s valbevakning skriver Kenny Adersjö.foto ttFoto: 

I en ledare i Borås Tidning står det klart att chefredaktören Stefan Eklund inte gillar SVT-programmet ”Anders tar parti”. Det får han gärna fortsätta att inte göra. Men hans analys att detta enkla och lite lättsamma valprogram fått hela ”public service på villovägar”, bör nog ändå justeras en smula.

Programmet ”Anders tar parti” leds av komikern Anders Jansson. Han besöker varje riksdagspartis starkaste kommunala fästen för att på ett humoristiskt och lättsamt sätt skildra lokal vardagspolitik. I början av programmet säger Anders Jansson själv att han inte ”kan ett skit om politik”. Detta har fått chefredaktören att gå i taket. Han undrar hur SVT kan låta någon sådan göra ett program som handlar om just politik.

Annons

Svaret är enkelt. De allra flesta som gör politiska program på SVT är ytterst kunniga och insatta i partipolitikens alla detaljer. Att då i en serie låta en samhällsintresserad och allmänbildad komiker komma in med lite andra perspektiv känns både spännande och nyttigt.

Men Eklund är mer orolig än så. Han tycker att vi driver med landsorten, har ett ”von oben-perspektiv” och att vi inte ställer några kritiska frågor. Anders Jansson frågar i första avsnittet Centerns starke man i Mönsterås: ”Ni är inte bäst på någonting. Varför finns Centerpartiet?”

Och i kommande program lockar han SD att ta bladet från munnen kring sin syn på flyktingpolitiken och frågar en socialdemokrat om han gått och blivit maktfullkomlig. Några exempel på tuffa och lite annorlunda frågor som kan ställas just för att det är en lättsam ton framförd av en komiker.

Istället för att driva med landsbygden har vi gjort ett program som både besöker den och tar den på allvar. Vårt program skiljer sig från de flesta valprogram genom att befinna sig långt från maktens boning i Stockholm och träffa hårt arbetande och framgångsrika lokalpolitiker snarare än proffspolitiker på riksplan. Och vi träffar en hel massa vanliga hederliga människor, utan att vare sig driva med eller se ner på dem.

Och om nu Eklund vill se politiska experter i TV:s valprogram så kan jag även här ge lugnande besked. SVT gör också i denna valrörelse en hel massa program av och med våra skickliga politiska reportrar och kommentatorer. Partiledarutfrågningar, debatter och reportage där man går på djupet, är allvarlig och inte skojar det allra minsta. Jag hoppas och tror att vår programserie kan vara ett utmärkt komplement till allt detta.

Ett varmt och trevligt komplement som snarare genomsyras av en kärleksförklaring till den lokala demokratins vardag. Den vardag där en busshållsplats kan vara viktigare ett än ett jobbskatteavdrag, eller en bevarad skola viktigare än ett vårdnadsbidrag.

Mångfald i SVT:s valbevakning är för mig riktig public service. Jag ber därför att få skicka tillbaka den etikett som chefredaktören ville klistra på oss och vårt program, den där det stod tittarförakt. Den får han allt behålla själv.

Kenny Adersjö projektledare, Sveriges Television

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons