Debatt

Jan Ericson bidrog till slopad högerreform

Replik Artikeln publicerades
Jan Ericson reagerar på fi:s rosa glasögonkupp.
Foto: Petter Trens
Jan Ericson reagerar på fi:s rosa glasögonkupp.

Svar till Jan Ericson (M); BT 22/11.

För ett några dagar sedan valde Moderaterna att haka på Vänsterpartiets förslag om att skjuta till extra pengar till Sveriges kommuner. För att finansiera det beslutade man bland annat att stryka ingångsavdragen. Ingångsavdragen var en reform i Alliansens anda, med lägre arbetsgivaravgift som skulle göra det enklare och billigare att anställa människor i långvarigt utanförskap, minska bidragsberoendet och stärka svensk tillväxt. Vi i Centerpartiet har valt att prioritera att få igenom viktiga reformer för att rusta Sverige och vår ekonomi inför framtiden. I detta borde Moderaterna vandra vid vår sida, snarare än att försöka sätta krokben.

Moderaternas Jan Ericson motiverar att man gjorde sig till del av vänsterns överbudspolitik genom att kalla det för ett ”räddningspaket för välfärd och trygghet”. Jan Ericson glömmer att både välfärden och tryggheten är beroende av att fler personer går från utanförskap till arbete och därmed gynnas av det förslag man nu valde att stryka.

”Egentligen har Jan Ericson faktiskt röstat för att låta Vänsterpartiet stryka ännu en högerreform som både han och Moderaterna istället borde kämpa för.”

Att Moderaterna tycker att det är viktigare att hälla grus i regeringsmaskineriet än att säkra politiska reformer som stärker Sveriges arbetsmarknad och ekonomi har vi redan sett exempel på när de valde att försena utvecklingen av Arbetsförmedlingen. Trots att Moderaterna själva gick till val på både reformerad arbetsförmedling och ett förslag som är snarlikt ingångsavdraget, så verkar man nu ha glömt alla sina tidigare argument om hur viktiga sådan politik var för svensk ekonomi och för att säkra stabil finansiering av välfärdens kärna.

Ericson har rätt i ett par saker. Sveriges kommuner behöver en god ekonomi för att möta en sviktande konjunktur och för att finansiera de stora investeringar som många kommuner har gjort för bättre äldrevård och för att ta hand om växande kullar av barn i skola och förskola. Därför såg Centerpartiet till att de kommuner med sämst ekonomiska förutsättningar fick både extra medel och skattesänkningar i den senaste budgeten.

Vi delar också Moderaternas bild om att samtliga kommuner behöver mer ekonomiskt stöd i vårens ändringsbudget. Men om kommuner ska ha någon nytta av extra stöd så måste stödet vara stabilt och ligga på en nivå som vi kan garantera över flera år – ett kortsiktigt överbudskrig gynnar inte någon. Jan Ericson försöker få det att framstå som att det är, med hans egna ord, ”ökat bistånd, friår, utökning av de kritiserade extratjänsterna och fler ineffektiva klimatsatsningar” som ska prioriteras bort.

Egentligen har Jan Ericson faktiskt röstat för att låta Vänsterpartiet stryka ännu en högerreform som både han och Moderaterna istället borde kämpa för.

Mikael Larsson (C), riksdagsledamot

Cecilia Andersson (C), partistyrelseledamot

Kerstin Hermansson (C), kommunalråd, Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.