Annons

Jan Ericson är en farlig politiker

Jag tycker att en ska vara försiktig med att kalla politiker och deras åsikter farliga, men ordet ligger ändå nära till hands när jag läser om klimatförnekelse och hur aggressivt Jan Ericson torgför denna förnekelse, anser Ida Legnemark.
Debatt • Publicerad 15 april 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan Ericson. Arkivbild.
Jan Ericson. Arkivbild.Foto: Petter Trens

Borås Tidning publicerade den 7 april en djupgående granskning av moderate riksdagsledamoten Jan Ericson från Sjuhärad och hans syn på klimathotet. Jag tycker att en ska vara försiktig med att kalla politiker och deras åsikter farliga, men ordet ligger ändå nära till hands när jag läser om klimatförnekelse och hur aggressivt en ledamot i Sveriges riksdag torgför denna förnekelse bland annat via sin blogg.

Nyligen skrev Ericson i sociala medier om klimataktivisten Greta Thunberg på ett förminskande sätt, tidigare ska han även ha kopplat terrorbrott till klimatmedvetenhet och refererat till mer eller mindre oseriösa forskningsresultat.

Annons

På Twitter, där Ericson presenterar sig som en som ”gillar god ton”, fortsätter han även efter BT:s granskning att ironisera över klimathotet, bland annat frågar han sig om det faktum att glaciärer smälte i början av 1900-talet berodde på flygresor till Thailand. Budskapet är tydligt: den som oroar sig över klimatet kan en göra sig lustig över.

Jag säger inte att det är lätt att som förtroendevald ha koll på allt eller i alla lägen kunna värdera olika forskningsrön, men om du aktivt söker forskningsresultat som går på tvärs med vad merparten av etablerade forskare säger, om du uttrycker dig raljant och nedsättande om dina meningsmotståndare då bör du kanske tänka dig för.

”Budskapet är tydligt: den som oroar sig över klimatet kan en göra sig lustig över.”

Ingen av oss kan med säkerhet veta hur framtiden kommer se ut, men som förtroendevald har du ändå ett ansvar att ta till dig olika rön och försöka värdera dem. Ungdomars oro och engagemang förtjänar att tas på allvar. De beslut vi tar i dag påverkar den framtid som ungdomarna ska leva i.

Det finns starka ekonomiska intressen och lobbyister som gärna ser att de politiska partierna prioriterar annat än klimatfrågan, men vi kan inte ignorera de klimatförändringar som de facto redan syns i form av översvämningar, bränder och långa torrperioder.

Vi behöver inte politiker på ledande nivå som blundar för detta eller som går de miljöförstörande storföretagens ärenden och sprider klimatförnekelse omkring sig. Vi behöver förändra vårt sätt att leva, men framför allt behöver det ske förändring på strukturell nivå. Den förändringen behöver politikerna ta ansvar för. Vi måste sätta klimatet och vår gemensamma framtid före kortsiktiga vinstintressen.

Ida Legnemark (V), gruppledare

Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Erik Jullander
Annons
Annons
Annons
Annons