Annons

Jämställdhetens dödgrävare

Under flera hundra år har svenska kvinnor kämpat med näbbar och klor för ökad jämställdhet. Kampen har varit framgångsrik och i World Economic Forums stora undersökning förra året hamnade Sverige på en hedrande första plats.
Debatt • Publicerad 16 december 2008

Tyvärr ser man allt oftare tecken på att utvecklingen nu går i motsatt riktning, där kvinnor alltmer begränsas i sina liv p.g.a. patriarkala religiösa lagar som tvingas på dem av familj och släkt. Dessa flickor kommer nästan uteslutande från muslimska länder.

Inte nog med att de tvingas kämpa mot kulturella och religiösa normer hemma, politiskt korrekta kvinnor och män i det svenska samhället sviker dem i sin önskan att tillgodose islams religiösa regler. Nu senast är det badhuschef Anette Ekberg på Stadsparksbadet i Borås som köpt in heltäckande burkini till de flickor och kvinnor som önskar. Nästa naturliga steg blir att skapa speciella tider då endast muslimska kvinnor skall bada, i sin önskan att slippa visa sin hud för främmande män. Om burkinis erbjuds är steget inte långt till vanlig burqa i skolan och på jobbet. Könsseparerade skolklasser? Innan vi anar det accepteras synen att kvinnor bör gömmas undan i det offentliga rummet à la Iran eller Saudiarabien. De många små besluten innan vi är där sker naturligtvis i största välmening.

Annons

Nu agerar ju förhoppningsvis inte Anette Ekberg av islamistisk övertygelse utan antagligen av ren okunskap, vilket tyvärr mildrar konsekvenserna. Anette Ekberg vill lära fler muslimska flickor från fundamentalistiska familjer att simma. Vad hon inte förstår är att regeln om att inte visa hud för främmande pojkar och män bara är en del i de omfattande islamistiska sharialagarna. Om en flicka bär burkini innebär detta med största sannolikhet att hon även begränsas på en rad andra områden, allt beordrat av Allah i Koranen. Där anges tydligt att flickor anses som mindre värda än pojkar, då de bara ärver hälften mot killar, eller deras ord bara är värt hälften mot en man. Familjen vill säkerligen vara med i valet av blivande man, då Allah bara tillåter muslimska kvinnor att gifta sig med andra muslimer. De skall behålla sin kyskhet (oskuld) fram till äktenskapet. Muslimska tjejer äger nämligen inte sin sexualitet. Detta gör Allah, och detta övervakas ofta noga av männen i släkten. En muslimsk kvinna som inte lyder sin man, kan t.o.m. bli fysiskt slagen, med Allahs medgivande! Detta är bara några av de medeltida religiösa regler som hårt troende muslimska familjer anger som norm till uppväxande flickor. Att bära slöja och på badhuset numera burkini är bara en del av hela detta patriarkala förtryck, klätt i ett religiöst budskap.

Att lånet av burkini är frivilligt spelar i sammanhanget ingen roll, för det är väl ingen som tror att majoriteten av dessa unga tjejer har modet att gå emot sin familj eller släkt när det gäller beteenden reglerade av religiösa lagar. Att en verksamhet, driven av Borås Kommun underlättar kulturellt och religiöst förtryck av yngre kvinnor och sätter eventuell simträning före främjandet av de mänskliga rättigheterna är skamligt.

Martin Berg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons