Annons

Jämställdheten har backat under ert styre

Replik. Svar till Andreas Cerny (FP), BT 12/6.
Debatt • Publicerad 16 juni 2014

Med alliansen har vi sakta men säkert sett jämställdheten backa. Vi behöver inte fler jämställdhetsutredningar. Vi vet vilka brister som finns och vilka reformer som behöver göras, skriver Socialdemokraterna Carina Ohlsson och Talla Alkurdi på DN debatt den 23 maj 2014. I Borås hävdar däremot Andreas Cerny (FP) att det behövs mer liberalism för ökad jämställdhet.

Men verkligheten visar något annat Cerny. Ni hade tolv år på er i Borås att öka jämställdheten men allt för lite genomfördes. I landet så pågår ett förfall vad det gäller anställningsförhållanden.

Annons

Var sjätte anställd har en tillfällig anställning och det gäller främst kvinnor. Jag tycker inte att sms-anställningar främjar jämställdheten den ökar bara otryggheten.

I Borås har vi rödgröna gått från ord till handling. Under våra fyra år vid styret har vi tagit många beslut för en ökad jämställdhet.

* Heltid är numera norm med möjlighet till minskad tjänstgöringsgrad. På sikt ska de delade turerna bort.

* Friskvårdsbidraget gäller alla anställda.

* Fria bad för all personal.

* Arbetskläder till de som behöver i sitt arbetet. Tidigare gällde detta inte de kvinnodominerade arbetsplatserna.

* Handlingsplanen ”lust att lära möjlighet att lyckas” för skolan är på väg att genomföras. Där alla elever även killarna som idag har det tuffare ska få möjlighet att komma in på en gymnasieutbildning.

* Klassrummen är upprustade med modern teknik.

Detta var några exempel på vad vi genomfört genom att det finns en politisk vilja att öka jämställdheten. Mycket återstår men för att lyckas kommer det att krävas att Sverige nästa statsminister är socialdemokrat och heter Stefan Löfven.

Vi vill att kvinnor och män ska ha lika rätt och lika ansvar i familjeliv, yrkesliv och samhällsliv. Jämställdhet, tillväxt och jobb hänger ihop. Vårt mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Då behöver all kompetens tas tillvara på arbetsmarknaden och kvinnors sysselsättning öka.

Lena Palmén (S) kommunalråd i Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons