Damlag i Elfsborg bör inte ta sportslig genväg

Publicerad 6 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågan kring damfotboll i IF Elfsborg är fortsatt het efter flera års debatt. Vi kan gladeligen konstatera att vi närmar oss ett gulsvart damlag. Något annat utfall än det är otänkbart efter den objektiva utredning Västra Götalands Idrottsförbund har gjort på uppdrag för IF Elfsborg. Nu återstår det att besluta hur damlaget ska bedrivas.

En grupp intressenter jobbar stenhårt för att IF Elfsborg ska ta över Bergdalen eller Sjömarkens plats i seriesystemet. Denna grupp vill att IF Elfsborg ska ta en sportslig genväg till framgång. Något som går emot sportens grundvärdering enligt oss. För oss går det att likna med de dopingskandaler vi har sett i andra idrotter. Vi uppskattar debatten och engagemanget, men har svårt att förstå viljan att fuska.

I Västra Götalands Idrottsförbunds utredning framkommer det tydligt att gruppen inte vill vara en del av IF Elfsborg. Gruppen vill skapa en egen förening med egen styrelse. Man vill kidnappa IF Elfsborgs 115 år långa historia för att kunna ta ytterligare genvägar. Det går att liknas vid en varumärkesstöld.

Om IF Elfsborg ska ha ett damlag bör damlaget vara en del av föreningen som äger varumärket. Allt annat är otänkbart och ansvarslöst enligt oss.

Vi hoppas IF Elfsborgs medlemmar förstår allvaret i just denna diskussion. Vi kan inte låta externa intressenter kidnappa vår förenings varumärke för egen vinning.

Ifjol röstade IF Elfsborg i frågan på årsmötet. Årsmötet röstade då enhälligt ned en ansvarslös elitsatsning som går att likna vid den satsning som denna grupp vill göra. Årsmötet röstade också enhälligt för en annan motion som ligger till grund för den utredning som nu har presenterats, vilket ytterligare befäster bilden av att IF Elfsborg är redo för ett damlag.

Vi hoppas IF Elfsborg och föreningens medlemmar beslutar att starta upp ett damlag. Vi hoppas man gör en ansvarsfull och seriös satsning som man ger tid.

En satsning där man startar upp på lägsta nivå för att kunna växa naturligt och skapa en identitet i IF Elfsborg under den huvudförening som äger varumärket.

IF Elfsborg är en stor och stark förening vilket gör att vi alltid bör sträva efter att bli bäst på det vi gör. Därför hoppas vi att föreningen gör rätt ifrån början, så vi kan bli bäst i Sverige i framtiden.

Glenn Holvik, medlem IF Elfsborg

Isak Edén, medlem IF Elfsborg

Andreas Tranlöv, medlem IF Elfsborg

Linus Ternander, medlem IF Elfsborg