Annons

Investeringar för god hälsa

När nästa år börjar kommer konjunkturen inte längre att vara lika positiv.
Debatt • Publicerad 17 juli 2008

Vi ser redan nu tecken på att det västsvenska näringslivet inte har samma utvecklingstakt i den nära framtiden. När färre får jobb och betalar skatt, blir det mindre pengar för nya satsningar i välfärden. Det påverkar möjligheten att ta vara på ny kunskap och ny teknik inom hälso- och sjukvården. Den snabba medicinska utvecklingen är ofta resurskrävande men ger också möjlighet till ett bättre liv för allt fler.

Vi i majoriteten har under åtta år tagit ansvar för att utveckla hälso- och sjukvården och samtidigt klara kostnadsutvecklingen. För 2009 satsar vi för att klara vårdgarantin och vi genomför satsningar på särskilda vårdområden. På cancervårdens område gör vi förstärkningar för att öka vårdkvaliteten och den patientnära kliniska forskningen. Inom hjärtsjukvården investerar vi för en mer jämlik vård och förbättrade livsförutsättningar för patienterna. Vi satsar på psykiatrin på ett flertal områden, bland annat genom att inrätta personliga samordnare för att underlätta för patienter med svår psykisk sjukdom. Vi stärker också förutsättningarna för stöd till unga som drabbas av psykisk ohälsa. Vi satsar pengar på att genomföra det sista steget i den fria tandvården för unga som nu utökas med ett år och gäller upp till och med 21 år. Vården får tillskott för ökade vårdbehov som följer av ökande befolkning och satsningen på jämställda löner fortsätter.

Annons

Vi befinner oss i en tid som manar till ekonomisk försiktighet. Trots det kan vi genomföra viktiga investeringar i välfärden. Med gemensamt ansvar för nya satsningar kan vi gå vidare för att klara vårdgarantin, stärka patienternas ställning och utveckla den medicinska kvaliteten och säkerheten. Det är investeringar i människors möjligheter att leva ett gott liv. µ

Roland Andersson (s)

regionråd

ordförande regionstyrelsen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons