Annons

Inget samband mellan kvalitet på skola och antal röster på SD

REPLIK: Kvaliteten på skolledning och lärarkår avgör inte hur många röster Sverigedemokraterna får i skolval, menar Per Fröjd och Magnus Almström.
Debatt • Publicerad 24 september 2010
Foto: 

I onsdagens BT angrep Roger Olsson Sven Eriksongymnasiet, Almåsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet. Förutsättningen för hans artikel var att det skulle finnas ett samband mellan en skolas kvalitet och andelen röster på Sverigedemokraterna.

Eftersom hela 40 procent av eleverna på Viskastrandsgymnasiet röstade på Sverigedemokraterna skulle Viskastrandsgymnasiet ha sämst skolledning och sämst lärare. Roger Olsson, som är lärare i samhällskunskap och religion, socialdemokratisk politiker och ledamot i Caroli kyrkoråd, arbetar till vardags på Bäckängsgymnasiet.

Annons

Jo, du gissar rätt, Bäckängsgymnasiet hade lägst andel röster på SD.

Därför skulle Bäckäng enligt samma logik vara den bästa skolan och därför måste Olsson, till skillnad från SO-lärarna på Viskastrand, vara en av Sveriges bästa lärare. Är en sådan slutsats rimlig?

Motståndare till SD hävdar ofta att partiet saknar saklig grund för sitt tyckande och att vi bäst bemöter SD genom att visa att fakta och vetenskap talar emot de slutsatser som ligger till grund partiets syn på invandrarpolitiken. Men vilken vetenskaplig grund har Olsson för sitt tyckande?

Vi skulle vilja hävda att det inte finns någon. Däremot skulle forskare sannolikt hitta kulturhistoriska orsaker till varför en så stor andel av eleverna på Viskastrand röstade på SD. 

Olsson drar indirekt slutsatsen att alla som röstar på SD är rasister och att de via SD:s koppling till nazismen också skulle få samma koppling. Det finns inga vetenskapliga belägg för en sådan slutsats. Vi har ju via Uppdrag granskning fått se hur utbredd smygrasismen är i de andra par-tiernas valstugor.

Nej, vi tycker inte att Olssons svepande generaliseringar blottar annat än hans egen brist på vetenskaplig kompetens. Det vore synd om den bristande kompetensen drabbade hans elever.

Per Fröjd

gymnasielärare på Viskastrandsgymnasiet,

lärarutbildare och filosofie doktor

Magnus Almström

gymnasielärare i samhällskunskap och historia på Viskastrandsgymnasiet

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons