Annons

Ingen skrattar när bostadsbyggandet sjunker

Svar till Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm, Byggnads, BT 2/12.
Replik • Publicerad 7 december 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer. Så beskriver Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm vår bransch i samband med att Byggnads presenterar en rapport om Sveriges bostadspolitik. Som företrädare för 3 700 seriösa bygg- och anläggningsföretag välkomnar vi Byggnads vilja att bli en röst i debatten. Det saknas en bostadspolitik för alla som varken har kapital, kötid eller kontakter.

Sveriges Byggindustrier delar Byggnads uppfattning att den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett generationssvek. Det skärpta amorteringskravet ligger som en våt filt över nyproduktionen av bostäder. Hyresregleringen skapar inlåsningseffekter som gynnar insiders och gör att det byggs färre hyresrätter för vanligt folk.

Annons

Konsekvensen? Antalet påbörjade bostäder har minskat med en tredjedel sedan 2017. Tappet är störst i Stockholmsområdet, men även Sjuhäradsbygden påverkas. Bostadsinvesteringarna i Sjuhärad minskar med 14 procent under 2018–2020. Detta trots att det enligt länsstyrelsen råder brist på bostäder i 47 av länets 49 kommuner.

Det är inte så vi skapar en bostadspolitik på schyssta villkor. Och det blir inte bättre om pajkastningen mellan parterna ökar. Tvärtemot vad Tomas Emanuelsson och Johan Lindholm påstår är Byggbolagens marginaler inte högre än övriga näringslivets.

Förra året uppgick de fem största byggbolagens rörelsemarginal till fyra procent. Det kan jämföras med sju procent för näringslivet i stort.

Än mer intressant blir jämförelsen när den inkluderar försäkringsbolag som Folksam, bostadsbolag som Familjebostäder och banker som Swedbank. Folksams och Familjebostäders marginal uppgick till drygt tio procent och Swedbanks till 60 procent.

Sveriges Byggindustriers medlemsföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Generation efter generation bygger vi bostäder, arbetsplatser och vägarna däremellan.

Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen. Därför verkar vi för en bostadspolitik som i högre utsträckning baseras på riktade stöd till individen – såsom ett subventionerat bospar för unga och en översyn av bostadsbidragen. Vi har också kritiserat regeringens investeringsstöd till byggbolagen.

Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge. Ingen skrattar när nyproduktionen av bostäder sjunker.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges Byggindustrier

Annons
Annons
Annons
Annons